διδανοσίνη

Η θανατηφόρα και μη θανατηφόρα παγκρεατίτιδα έχει εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας με διδανοσίνη. Η διδανοσίνη θα πρέπει να διακόπτεται σε ασθενείς με υποψία παγκρεατίτιδας και να διακόπτεται σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη παγκρεατίτιδα. Έχουν αναφερθεί γαλακτική οξέωση και σοβαρή ηπατομεγαλία με στεάτωση, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων περιπτώσεων. Η θανατηφόρος γαλακτική οξέωση έχει αναφερθεί σε έγκυες γυναίκες που έλαβαν τον συνδυασμό διδανοσίνης και σταβουδίνης με άλλους αντιρετροϊκούς παράγοντες. Ο συνδυασμός της διδανοσίνης και της σταβουδίνης θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνιστάται μόνο εάν το πιθανό όφελος ξεπερνά σαφώς τον πιθανό κίνδυνο.

Χρήσεις για διδανοσίνη

Θεραπευτική κατηγορία: αντιρετροϊκός παράγοντας

Φαρμακολογική κατηγορία: Αναστολέας αντίστροφης μεταγραφάσης νουκλεοσιδίου

Η διδανοσίνη δεν θα θεραπεύσει ή θα αποτρέψει τη μόλυνση από τον ιό HIV ή το AIDS. Βοηθάει στην αναπαραγωγή του HIV και φαίνεται να επιβραδύνει την καταστροφή του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της ανάπτυξης προβλημάτων που συνήθως σχετίζονται με το AIDS ή την ασθένεια HIV. Η διδανοσίνη δεν θα σας εμποδίσει από τη διάδοση του ιού HIV σε άλλους ανθρώπους. Τα άτομα που λαμβάνουν διδανοσίνη μπορεί να συνεχίσουν να έχουν τα προβλήματα που συνήθως σχετίζονται με το AIDS ή τη νόσο HIV.

η διδανοσίνη διατίθεται μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Τα ρυθμιστικά δισκία που πρόκειται να μασηθούν, θρυμματιστούν ή αναμειχθούν με νερό δεν είναι πλέον διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το προϊόν αυτό διακόπτεται οικειοθελώς και δεν οφείλεται σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Οι κάψουλες καθυστερημένης απελευθέρωσης διδανοσίνης (Videx® EC) και η παιδιατρική σκόνη για πόσιμο διάλυμα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες.

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για τη διδανοσίνη, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση στη διδανοσίνη ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Πριν από τη χρήση διδανοσίνης

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν παιδιατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα της διδανοσίνης σε παιδιά ηλικίας 2 εβδομάδων και άνω.

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα της διδανοσίνης στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νεφρικά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να απαιτεί προσοχή και προσαρμογή της δόσης σε ασθενείς που λαμβάνουν διδανοσίνη.

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν λαμβάνετε διδανοσίνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε κάποιο από τα φάρμακα που αναφέρονται παρακάτω. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η χρήση διδανοσίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα δεν συνιστάται. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Η χρήση διδανοσίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά μπορεί να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Η χρήση διδανοσίνης με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά η χρήση και των δύο φαρμάκων μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για σας. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει τη χρήση της διδανοσίνης. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Πάρτε τη διδανοσίνη όπως ακριβώς καθοδήγησε ο γιατρός σας. Μην το παίρνετε περισσότερο, μην το παίρνετε πιο συχνά και μην το παίρνετε για περισσότερο χρόνο από ό, τι διέταξε ο γιατρός σας. Επίσης, μην σταματήσετε να παίρνετε διδανοσίνη χωρίς να κάνετε πρώτα έλεγχο με το γιατρό σας.

η διδανοσίνη έρχεται με οδηγό φαρμάκων. Διαβάστε προσεκτικά και ακολουθήστε τις οδηγίες στο ένθετο. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Συνεχίστε να παίρνετε διδανοσίνη για το πλήρες χρονικό διάστημα της θεραπείας, ακόμη και αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Πάρτε μόνο φάρμακο που ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει ειδικά για εσάς. Μην μοιράζεστε το φάρμακό σας με άλλα άτομα.

η διδανοσίνη λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχει σταθερή ποσότητα στο αίμα. Για να διατηρήσετε την ποσότητα σταθερή, μην χάσετε καμία δόση. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τον προγραμματισμό των καλύτερων χρόνων για να πάρετε το φάρμακό σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Η διδανοσίνη πρέπει να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, καθώς τα τρόφιμα μπορούν να τη διατηρήσουν από το να λειτουργούν σωστά. Το πόσιμο διάλυμα της διδανοσίνης πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν ή 2 ώρες μετά το φαγητό.

Καταπιείτε τη κάψουλα καθυστερημένης απελευθέρωσης ολόκληρη. Μην σπάτε, συνθλίβετε, μασάτε ή ανοίγετε.

Ανακινήστε το υγρό από του στόματος πριν τη χρήση. Μετρήστε κάθε δόση με ένα ειδικά επισημασμένο κουτάλι μέτρησης ή κύπελλο μέτρησης. Το μέσο κουταλάκι του νοικοκυριού μπορεί να μην έχει τη σωστή ποσότητα υγρού.

Η δόση της διδανοσίνης θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις διδανοσίνης. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Η σωστή χρήση της διδανοσίνης

Εάν παραλείψετε μια δόση διδανοσίνης, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Αποθηκεύστε τις κάψουλες καθυστερημένης αποδέσμευσης σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Αποθηκεύστε το στοματικό υγρό στο ψυγείο. Πετάξτε κάθε αχρησιμοποίητο φάρμακο μετά από 30 ημέρες.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδο του παιδιού σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθεί ότι η διδανοσίνη λειτουργεί σωστά. Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Μην χρησιμοποιείτε διδανοσίνη εάν εσείς ή το παιδί σας χρησιμοποιείτε επίσης αλλοπουρινόλη (Zyloprim®) ή ριμπαβιρίνη (Copegus®, Rebetol®). Η χρήση αυτών των φαρμάκων από κοινού μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση διδανοσίνης

η διδανοσίνη μπορεί να προκαλέσει μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται παγκρεατίτιδα. Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε περισσότερα από ένα από αυτά τα συμπτώματα: φούσκωμα, ρίγος, δυσκοιλιότητα, σκοτεινά ούρα, γρήγορος καρδιακός παλμός, πυρετός, δυσπεψία, απώλεια όρεξης, ναυτία, πόνος στο στομάχι, κοιλιακή χώρα, ενδεχομένως ακτινοβολούμενη στην πλάτη, έμετο ή κίτρινα μάτια ή δέρμα.

Δύο σπάνιες αλλά σοβαρές αντιδράσεις στη διδανοσίνη είναι η γαλακτική οξέωση (υπερβολικό οξύ στο αίμα) και η ηπατική τοξικότητα, η οποία περιλαμβάνει ένα αυξημένο ήπαρ. Αυτά είναι πιο συνηθισμένα αν είστε γυναίκες, πολύ υπέρβαροι (παχύσαρκοι), ή λαμβάνετε φάρμακα κατά του HIV για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε περισσότερα από ένα από αυτά τα συμπτώματα: κοιλιακή ή στομαχική δυσφορία ή κράμπες, σκοτεινά ούρα, μειωμένη όρεξη, διάρροια, γενική αίσθηση δυσφορίας, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, μυϊκές κράμπες ή πόνο, ναυτία , ασυνήθιστη κόπωση ή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, έμετο ή κίτρινα μάτια ή δέρμα.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε κοιλιακό ή στομαχικό άλγος, μαύρα κόπρανα, κόπρανα αιμορραγίας, αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα, εντοπίστε κόκκινες κηλίδες στο δέρμα ή ασυνήθιστη αιμορραγία ή μώλωπες. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας κατάστασης που ονομάζεται μη-κυκλοφοριακή πύλη υπέρταση.

Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας αρχίσετε να έχετε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή καψίματα στα χέρια, τα χέρια, τα πόδια ή τα πόδια σας. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας κατάστασης που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να γίνει ισχυρότερο όταν αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα για το HIV. Μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα θα αρχίσει να καταπολεμά τις λοιμώξεις που ήταν κρυμμένες στο σώμα σας, όπως η πνευμονία ή η φυματίωση. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην υγεία σας.

η διδανοσίνη μπορεί να σας προκαλέσει υπερβολικό σωματικό λίπος. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο σχήμα του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του σωματικού λίπους στο λαιμό ή στην άνω πλάτη, στο πρόσωπο, γύρω από το στήθος ή στην περιοχή του στομάχου. Μπορεί επίσης να χάσετε λίπος από τα πόδια, τα χέρια ή το πρόσωπό σας.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας αν εσείς ή το παιδί σας αρχίσετε να βλέπετε ασυνήθιστα χρώματα ή έχετε θολή όραση. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να κάνετε τα μάτια σας να ελέγχονται τακτικά από οφθαλμίατρο (οφθαλμίατρο).

didanosine παρενέργειες

διδανοσίνη

Μην πίνετε αλκοόλ ενώ χρησιμοποιείτε διδανοσίνη.

Ο HIV μπορεί να εξαχθεί από ή να εξαπλωθεί σε άλλα άτομα μέσω μολυσμένων σωματικών υγρών, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, του κολπικού υγρού ή του σπέρματος. Εάν είστε μολυσμένοι, είναι καλύτερο να αποφύγετε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα που συνεπάγεται την ανταλλαγή σωματικών υγρών με άλλα άτομα. Εάν έχετε σεξ, φορέστε πάντα (ή φορέστε το σύντροφό σας) ένα προφυλακτικό (“καουτσούκ”). Χρησιμοποιείτε μόνο προφυλακτικά από λάτεξ και τα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που έχετε κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ. Η χρήση σπερματοκτόνου (όπως η nonoxynol-9) μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV εάν δεν ερεθίζει τον κόλπο, το ορθό ή το στόμα. Τα σπερματοκτόνα έχουν αποδειχθεί ότι θανατώνουν τον ιό HIV σε εργαστηριακές εξετάσεις. Μη χρησιμοποιείτε ζελέ με βάση το πετρέλαιο, κρύα κρέμα, λάδι για βρέφη ή λιπαρά ως λιπαντικό – αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν σπάσιμο του προφυλακτικού. Λιπαντικά χωρίς λάδι, όπως K-Y ζελέ, συνιστώνται. Οι γυναίκες μπορεί να επιθυμούν να φέρουν τα δικά τους προφυλακτικά. Τα χάπια και τα διαφράγματα ελέγχου αντισύλληψης θα βοηθήσουν στην προστασία από την εγκυμοσύνη, αλλά δεν θα εμποδίσουν κάποιον να δώσει ή να πάρει τον ιό του AIDS. Εάν κάνετε ένεση ναρκωτικών, βοηθήστε να σταματήσετε. Μην μοιράζεστε τις βελόνες ή τον εξοπλισμό με κανέναν. Σε ορισμένες πόλεις, περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ναρκωτικών μολύνονται και μοιράζονται ακόμη και 1 βελόνα ή σύριγγα που μπορεί να διαχέει τον ιό. Εάν έχετε απορίες σχετικά με αυτό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα (εξωχρηματιστηριακά] φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων ή βιταμινών.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαθεσιμότητα μόνο Rx

Κατηγορία Β εγκυμοσύνης Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος για τον άνθρωπο

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στο FDA

Η λοίμωξη από τον ιό HIV Truvada, Atripla, Stribild, Viread, Norvir, Complera, Prezista, λαμιβουδίνη, Isentress, αβακαβίρη, τενοφοβίρη, Kaletra

Μη επαγγελματική έκθεση Truvada, Atripla, Viread, λαμιβουδίνη, ζιδοβουδίνη, αβακαβίρη, τενοφοβίρη, Kaletra, Epivir, Epzicom, Sustiva, efavirenz