θεραπεία διαβήτη: χρήση ινσουλίνης για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Η κατανόηση του πώς επηρεάζει η ινσουλίνη το σάκχαρο του αίματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την πάθησή σας

Η θεραπεία με ινσουλίνη αποτελεί συχνά σημαντικό μέρος της θεραπείας του διαβήτη. Κατανοήστε τον βασικό ρόλο που παίζει η ινσουλίνη στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας και τους στόχους της θεραπείας με ινσουλίνη. Αυτό που μαθαίνετε μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τις επιπλοκές του διαβήτη.

Μπορεί να είναι ευκολότερο να κατανοήσετε τη σημασία της θεραπείας με ινσουλίνη αν καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί κανονικά η ινσουλίνη στο σώμα και τι συμβαίνει όταν έχετε διαβήτη.

Εάν το πάγκρεας σας εκκρίνει μικρή ή καθόλου ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 1), ή το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή έχει καταστεί ανθεκτικό στη δράση της ινσουλίνης (διαβήτης τύπου 2), το επίπεδο γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται επειδή δεν μπορεί να εισέλθει σε κύτταρα . Αφετέρου, η υψηλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως τύφλωση, νευρική βλάβη (νευροπάθεια) και νεφρική βλάβη.

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, η ινσουλινοθεραπεία αντικαθιστά την ινσουλίνη που το σώμα σας δεν είναι σε θέση να παράγει. Η θεραπεία με ινσουλίνη είναι μερικές φορές απαραίτητη για τον διαβήτη τύπου 2 και τον διαβήτη κύησης όταν άλλες θεραπείες απέτυχαν να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στο επιθυμητό εύρος. Εάν ο γιατρός σας λέει ότι χρειάζεστε θεραπεία με ινσουλίνη, λάβετε τη σύσταση σοβαρά. Η θεραπεία με ινσουλίνη μπορεί να αποτρέψει τις επιπλοκές του διαβήτη, βοηθώντας τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας στο εύρος στόχων.

Επιλογές χορήγησης ινσουλίνης. Η ινσουλίνη εγχέεται κάτω από το δέρμα σας, συχνά πολλές φορές την ημέρα. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε σύριγγες, πένες ένεσης ή αντλία ινσουλίνης που παρέχει συνεχή έγχυση ινσουλίνης μέσω καθετήρα κάτω από το δέρμα σας.

Το 2015, ένα προϊόν εισπνοής ινσουλίνης, Afrezza, έγινε διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εγκεκριμένο για ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, το Afrezza είναι μια ινσουλίνη ταχείας δράσης που εισπνέετε στην αρχή κάθε γεύματος. Δεν υποκαθιστά την ινσουλίνη μακράς δράσης και δεν είναι κατάλληλη για όλους. Οι άνθρωποι που καπνίζουν ή έχουν προβλήματα με τους πνεύμονες, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το Afrezza. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το Afrezza είναι κατάλληλο για σας.

Η θεραπεία με ινσουλίνη μπορεί να είναι απαιτητική, αλλά δεν χρειάζεται να υπαγορεύει τη ζωή σας. Επιλέγοντας ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να αποτρέψετε τις επιπλοκές του διαβήτη και να οδηγήσετε μια ενεργή και υγιή ζωή.

επισκεφθείτε το γιατρό σας