νόσος Crohn: επισκόπηση θεμάτων

Η νόσος του Crohn είναι μια διαρκής φλεγμονώδης ασθένεια του εντέρου (IBD). Μέρη του πεπτικού συστήματος διογκώνονται και έχουν βαθιές πληγές που ονομάζονται έλκη. Η νόσος του Crohn συνήθως βρίσκεται στο τελευταίο τμήμα του λεπτού εντέρου και στο πρώτο μέρος του παχέως εντέρου. Αλλά μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στον πεπτικό σωλήνα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τη νόσο του Crohn. Μπορεί να το πάρετε όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού έχει μια ανώμαλη απάντηση στα φυσιολογικά βακτηρίδια του εντέρου σας. Άλλα είδη βακτηρίων και ιών μπορεί επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πρόκληση της νόσου.

Η νόσος του Crohn μπορεί να τρέξει σε οικογένειες. Οι πιθανότητές σας να φτάσετε είναι υψηλότερες αν το έχει ένα στενό μέλος της οικογένειας. Οι άνθρωποι της Ανατολικής Ευρώπης (Ashkenazi) εβραϊκό υπόβαθρο μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν τη νόσο του Crohn. Επίσης, το κάπνισμα σας ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασθένεια.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου του Crohn είναι ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια (μερικές φορές με αίμα). Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν διάρροια 10 έως 20 φορές την ημέρα. Χάνοντας βάρος χωρίς να προσπαθήσετε είναι ένα άλλο κοινό σημάδι. Λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πληγές στο στόμα, εμπλοκές στο έντερο, ρωγμές του ανοίγματος (σχισμές) και ανοίγματα (συρίγγια) μεταξύ οργάνων.

Οι λοιμώξεις, οι ορμονικές αλλαγές και το κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων σας. Μπορεί να έχετε μόνο ήπια συμπτώματα ή να πάτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς συμπτώματα. Λίγα άτομα έχουν συνεχή, σοβαρά συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια ότι η νόσος του Crohn μπορεί να χειροτερεύει. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα κάνει φυσική εξέταση. Μπορεί επίσης να έχετε ακτινογραφίες και εργαστηριακές εξετάσεις για να μάθετε αν έχετε Crohn’s.

Οι δοκιμές που μπορούν να γίνουν για τη διάγνωση της νόσου του Crohn περιλαμβάνουν

Αισθάνεστε λιποθυμημένοι ή έχετε ένα γρήγορο και αδύναμο παλμό. Έχετε σοβαρό πόνο στην κοιλιά. Έχετε πυρετό ή ρίγη; Ξαφνιάζετε ξανά και ξανά.

Ακτίνες Χ βαριού του λεπτού εντέρου ή του παχέος εντέρου. Κολονοσκόπηση ή εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση. Σε αυτές τις εξετάσεις, ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα λεπτό, φωτισμένο σωλήνα για να κοιτάξει μέσα στο παχύ έντερο. Βιοψία. Ο γιατρός παίρνει ένα δείγμα ιστού και το δοκιμάζει για να μάθετε αν έχετε Crohn ή άλλη ασθένεια, όπως ο καρκίνος. Ανάλυση σκαμπό. Αυτή είναι μια δοκιμή για να ψάξετε για αίμα και σημεία λοίμωξης σε ένα δείγμα του σκαμνί σας.