dabrafenib (από του στόματος οδό) περιγραφή και εμπορικές ονομασίες

Το dabrafenib χρησιμοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με trametinib για τη θεραπεία του μελανώματος (καρκίνος του δέρματος) που έχει εξαπλωθεί ή δεν μπορεί να απομακρυνθεί με χειρουργική επέμβαση. Χρησιμοποιείται μόνο αν τα κύτταρα μελανώματος έχουν τις μεταλλάξεις BRAF V600E ή V600K. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει μια ειδική δοκιμή για να αναζητήσει αυτή τη μετάλλαξη. Η δαμπραφενίμπη ανήκει στην ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αντινεοπλαστικά (φάρμακα κατά του καρκίνου).

Αυτό το φάρμακο είναι διαθέσιμο μόνο με τη συνταγή του γιατρού σας.

Αυτό το προϊόν διατίθεται στις ακόλουθες μορφές δοσολογίας

Όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο, οι κίνδυνοι λήψης του φαρμάκου πρέπει να σταθμίζονται έναντι του καλού που θα κάνει. Αυτή είναι μια απόφαση που εσείς και ο γιατρός σας θα κάνετε. Για αυτό το φάρμακο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ ασυνήθιστη ή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε άλλα φάρμακα. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε άλλα είδη αλλεργιών, όπως για τρόφιμα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα. Για τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ή τα συστατικά της συσκευασίας.

Δεν έχουν διεξαχθεί κατάλληλες μελέτες σχετικά με τη σχέση ηλικίας με τις επιδράσεις του dabrafenib στον παιδιατρικό πληθυσμό. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Κάψουλα

Οι κατάλληλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν κατέδειξαν γηριατρικά ειδικά προβλήματα που θα περιόριζαν τη χρησιμότητα του dabrafenib στους ηλικιωμένους.

Αλλεργίες

Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες στις γυναίκες για τον προσδιορισμό του κινδύνου για βρέφη κατά τη χρήση αυτού του φαρμάκου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ζυγίστε τα δυνητικά οφέλη από τους πιθανούς κινδύνους πριν πάρετε αυτό το φάρμακο ενώ θηλάζετε.

Παιδιατρικός

Παρόλο που ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθόλου μαζί, σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο διαφορετικά φάρμακα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να αλλάξει τη δόση ή μπορεί να χρειαστούν άλλες προφυλάξεις. Όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ο επαγγελματίας υγείας σας εάν παίρνετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Οι ακόλουθες αλληλεπιδράσεις έχουν επιλεγεί με βάση τη δυνητική τους σημασία και δεν είναι απαραιτήτως όλες.

Γηριατρική

Δεν συνιστάται η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει να μην σας θεραπεύσει με αυτό το φάρμακο ή να αλλάξει ορισμένα από τα άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Εγκυμοσύνη

Θηλασμός

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Η χρήση αυτού του φαρμάκου με οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα συνήθως δεν συνιστάται, αλλά ενδέχεται να απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν τα δύο φάρμακα συνταγογραφούνται μαζί, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση ή πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ένα ή και τα δύο φάρμακα.

Άλλες αλληλεπιδράσεις

Ορισμένα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης τροφής ή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της ή κατά την κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων, εφόσον ενδέχεται να εμφανιστούν αλληλεπιδράσεις. Η χρήση αλκοόλ ή καπνού με ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας τη χρήση του φαρμάκου σας με τρόφιμα, αλκοόλ ή καπνό.

Άλλα Ιατρικά Προβλήματα

Η παρουσία άλλων ιατρικών προβλημάτων ενδέχεται να επηρεάσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου. Βεβαιωθείτε ότι ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, ειδικά

Δοσολογία

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου είναι πολύ ισχυρά και μπορούν να έχουν πολλές παρενέργειες. Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει όλους τους κινδύνους και τα οφέλη. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με το γιατρό σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.

Πάρτε αυτό το φάρμακο ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μην το παίρνετε περισσότερο, μην το παίρνετε πιο συχνά και μην το παίρνετε για περισσότερο χρόνο από ό, τι διέταξε ο γιατρός σας. Για να γίνει αυτό μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα παρενεργειών.

Αυτό το φάρμακο συνήθως συνοδεύεται από οδηγό φαρμάκων. Διαβάστε και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Πάρτε αυτό το φάρμακο τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά το γεύμα.

Καταπίνετε ολόκληρη την κάψουλα. Μην ανοίγετε, συνθλίβετε ή μην το σπάτε.

Η δόση αυτού του φαρμάκου θα είναι διαφορετική για διάφορους ασθενείς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας ή τις οδηγίες στην ετικέτα. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν μόνο τις μέσες δόσεις αυτού του φαρμάκου. Εάν η δόση σας είναι διαφορετική, μην την αλλάξετε εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Η ποσότητα του φαρμάκου που παίρνετε εξαρτάται από την ισχύ του φαρμάκου. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων που λαμβάνετε κάθε μέρα, ο χρόνος που επιτρέπεται μεταξύ των δόσεων και ο χρόνος που παίρνετε το φάρμακο εξαρτώνται από το ιατρικό πρόβλημα για το οποίο χρησιμοποιείτε το φάρμακο.

Εάν παραλείψετε μια δόση αυτού του φαρμάκου, πάρτε το το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, αν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας. Μην διπλασιάζετε τις δόσεις.

Εάν παραλείψετε μια δόση και είναι λιγότερο από 6 ώρες μέχρι την επόμενη κανονική δόση, παραλείψτε τη χαμένη δόση και επιστρέψτε στο κανονικό σας πρόγραμμα δοσολογίας.

Χαμένη δόση

Αποθηκεύστε το φάρμακο σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο φως. Κρατήστε από το πάγωμα.

Αποθήκευση

Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Μην κρατάτε παλιά φάρμακα ή φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον.

Ρωτήστε τον επαγγελματία του τομέα υγειονομικής περίθαλψης πώς θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε φάρμακο δεν χρησιμοποιείτε.

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις. Αυτό θα επιτρέψει στο γιατρό σας να διαπιστώσει εάν το φάρμακο λειτουργεί σωστά και να αποφασίσει αν θα πρέπει να συνεχίσετε να το παίρνετε.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου ενώ είστε έγκυος μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας. Χρησιμοποιήστε μια αποτελεσματική μορφή ελέγχου των γεννήσεων κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την τελευταία δόση. Εάν πιστεύετε ότι έχετε μείνει έγκυος κατά τη χρήση του φαρμάκου, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.

Τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να μην λειτουργούν καθόλου όσο χρησιμοποιείτε dabrafenib. Για να μην μείνετε έγκυος, χρησιμοποιήστε μια άλλη μορφή ελέγχου των γεννήσεων μαζί με τα χάπια σας. Άλλες μορφές ελέγχου των γεννήσεων περιλαμβάνουν προφυλακτικά, διαφράγματα ή αντισυλληπτικούς αφρούς ή ζελέ.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας (ικανότητα να έχουν παιδιά) προβλήματα στους άνδρες. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδιά.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να έχετε δερματικό καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων (cuSCC) ή άλλους καρκίνους του δέρματος. Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε αλλαγές στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένης νέας αφαίρεσης βλεννογόνου, αλλαγής μεγέθους ή χρώματος μοσχαριού ή δερματικής πληγή ή κοκκινωπό χτύπημα που δεν επουλώνεται. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει το δέρμα σας να ελεγχθεί για νέες αλλοιώσεις του δέρματος πριν από τη θεραπεία, κατά τη διάρκεια της θεραπείας και έως και 6 μήνες μετά την τελευταία δόση.

Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας εάν εμφανιστεί πόνος στο μάτι ή αλλαγή όρασης κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος οφθαλμών. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγχετε τα μάτια σας από έναν οφθαλμίατρο (οφθαλμίατρο).

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει πυρετό, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού πυρετού που συμβαίνει μερικές φορές με χαμηλή αρτηριακή πίεση, ρίγη, αφυδάτωση ή νεφρικά προβλήματα. Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε πυρετό ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θολή όραση, ξηροστομία, ξεπλυμένο, ξηρό δέρμα, οσμή ανάσα με φρούτα, αυξημένη πείνα, αυξημένη δίψα, αυξημένη ούρηση, ναυτία, εφίδρωση, ταραγμένη αναπνοή, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή έμετο. Εάν είστε διαβητικός, συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος ή σακχάρου ούρων.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα με συνταγή ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC) και φυτικά (π.χ. βαλσαμόχορτο) ή συμπληρώματα βιταμινών.

Μαζί με τα απαραίτητα αποτελέσματά του, ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν μπορεί να συμβούν όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν συμβεί κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν, οι οποίες συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στο φάρμακο. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει για τρόπους πρόληψης ή μείωσης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίσει ή είναι ενοχλητική ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτές

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν αναφέρονται δεν μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ορισμένους ασθενείς. Εάν παρατηρήσετε κάποια άλλη επίδραση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.