απόκλιση οδηγός διάφραγμα – αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Τι είναι αυτό?

Το ρινικό διάφραγμα είναι ο τοίχος ανάμεσα στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της μύτης. Είναι σταθερή, αλλά εύκαμπτη και καλύπτεται από δέρμα με πλούσια προμήθεια αιμοφόρων αγγείων. Στην ιδανική περίπτωση, το ρινικό διάφραγμα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, έτσι ώστε η αριστερή και η δεξιά πλευρά της μύτης να είναι ίσου μεγέθους. Σε περίπου 80% από εμάς, ωστόσο, το ρινικό διάφραγμα είναι λίγο έξω από το κέντρο, αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν παρατηρούμε ποτέ. Λιγότερο συχνά, το διάφραγμα είναι πιο δραματικά εκτός κέντρου. Αυτό καλείται αποκλίνον διάφραγμα. Σε άτομα που έχουν αποκλίνον διάφραγμα, η μία πλευρά της μύτης είναι ευρύτερη από την κανονική και η μία είναι στενότερη. Αυτό μεταβάλλει το μοτίβο της ροής του αέρα στη μύτη και μερικές φορές αποκλείει τη στενή πλευρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ανοίγματα του κόλπου μπορούν να μπλοκαριστούν, προκαλώντας μια λοίμωξη του κόλπου (ιγμορίτιδα) που διαρκεί πολύ και συνεχίζει να επιστρέφει. Το τροποποιημένο μοτίβο ροής αέρα στη μύτη μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ρωγμή του δέρματος του ρινικού διαφράγματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συχνές ρινορραγίες. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ένα διαχωρισμένο διάφραγμα επειδή η μύτη εξελίχθηκε με αυτόν τον τρόπο πριν από τη γέννηση. Ένα αποκλίνον διάφραγμα μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμό της μύτης κατά τη γέννηση. Αργότερα στη ζωή, ένα διαχωρισμένο διάφραγμα μπορεί να προκληθεί από τραύμα, αν και οι ενήλικες και οι έφηβοι συχνά δεν μπορούν να θυμηθούν τον τραυματισμό που προκάλεσε το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, ήταν πιθανώς ένα χτύπημα στη μία πλευρά της μύτης – συχνά κατά τη διάρκεια αθλημάτων επαφής, παιχνιδιών παιδικής χαράς ή τροχαίου ατυχήματος – που χτύπησε το ρινικό διάφραγμα έξω από τη θέση. Συμπτώματα. Τα συμπτώματα ενός αποκλίνοντος διαφράγματος μπορεί να περιλαμβάνουν; Μπλοκάρισμα ενός ή και των δύο ρουθουνιών. Ρινική συμφόρηση, μερικές φορές στη μία πλευρά. Συχνές ρινορραγίες; Συχνές λοιμώξεις του κόλπου. Πόνου προσώπου, πονοκεφάλους, στάγδην στάγδην. Θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου σε βρέφη και μικρά παιδιά

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ενός αποκλίνοντος διαφράγματος μπορεί να περιλαμβάνουν; Μπλοκάρισμα ενός ή και των δύο ρουθουνιών. Ρινική συμφόρηση, μερικές φορές στη μία πλευρά. Συχνές ρινορραγίες; Συχνές λοιμώξεις του κόλπου. Πόνου προσώπου, πονοκεφάλους, στάγδην στάγδην. Θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου σε βρέφη και μικρά παιδιά

Διάγνωση

Αφού εξετάσετε τα συμπτώματά σας, ο γιατρός θα σας ρωτήσει αν έχετε σπάσει ή σοβαρά τραυμάτιζες τη μύτη σας και αν είχατε ποτέ ρινική χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τη μύτη σας και τη θέση του ρινικού διαφράγματος. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα λαμπρό φως και ένα ρινικό speculum (ένα όργανο που απλώνει απαλά το ρουθούνι σας) για να επιθεωρήσει την εσωτερική επιφάνεια κάθε ρουθούνι. Οι ιστούς επένδυσης της μύτης μπορεί να συρρικνωθούν προσωρινά με τη χρήση Afrin ή Neosynephrine ρινικό σπρέι για να πάρετε μια καλύτερη ματιά σε ολόκληρο το διάφραγμα. Μερικές φορές ένα οπτικό πεδίο θα εισαχθεί στη μύτη για να κοιτάξει απευθείας το οπίσθιο διάφραγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα χρειαστείτε ειδικές εξετάσεις.

Πόσο διαρκεί?

Ένα άτομο με ένα ελαφρώς αποκλίνον διάφραγμα μπορεί να έχει συμπτώματα μόνο κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Κάποιος με πιο σοβαρή απόκλιση μπορεί να αναπτύξει χρόνια ιγμορίτιδα ή επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες που θα διαρκέσουν μέχρι να διορθωθεί χειρουργικά το πρόβλημα.

Πώς να αποτρέψετε αυτή την κατάσταση υγείας

Μπορείτε να βοηθήσετε στην αποφυγή κάποιου αποκλίνοντος διαφράγματος αποφεύγοντας τραυματισμό στη μύτη σας. Για να το κάνετε αυτό, φοράτε ζώνες ασφαλείας και ιμάντες ώμων κάθε φορά που οδηγείτε σε ένα αυτοκίνητο και φοράτε καλά τοποθετημένα καλύμματα κεφαλής για να προστατεύετε το πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια των αθλημάτων επαφής, όπως το ποδόσφαιρο ή το καράτε.

Πώς να θεραπεύσετε αυτήν την κατάσταση υγείας

Αν έχετε αποκλίνον διάφραγμα, θα χρειαστείτε ένα είδος χειρουργικής επέμβασης που ονομάζεται septoplasty. Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός θα μετακινήσει το διάφραγμα σας σε κανονική θέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός θα αλλάξει επίσης την εξωτερική εμφάνιση της μύτης σας σε μια διαδικασία που ονομάζεται ρινοπλαστική. Όταν οι δύο διαδικασίες γίνονται ταυτόχρονα, η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται σπειροειδοπλαστική.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό

Κάντε ένα ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας εάν συνεχίζετε να έχετε ρινορραγίες ή εάν έχετε φραγμένο ρουθούνι ή λοίμωξη από κόλπο που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες.

Πρόγνωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι επιτυχής. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό των ασθενών επιλέγουν να κάνουν δεύτερη χειρουργική επέμβαση για καλλυντικούς λόγους ή να βελτιώσουν τη ροή του αέρα.