βήχας, ηλικίας 12 ετών και άνω – επισκόπηση θεμάτων

Ο βήχας είναι ο τρόπος απομάκρυνσης του ξένου υλικού ή της βλέννας από τους πνεύμονες και τις άνω διόδους των αεραγωγών ή από την αντίδραση σε ερεθισμένο αεραγωγό. Οι βήχες έχουν διακριτικά γνωρίσματα που μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε. Ένας βήχας είναι μόνο σύμπτωμα, όχι ασθένεια και συχνά η σημασία του βήχα σας μπορεί να προσδιοριστεί μόνο όταν αξιολογούνται άλλα συμπτώματα.

Ένας παραγωγικός βήχας παράγει φλέγμα ή βλέννα (πτύελα). Η βλέννα μπορεί να έχει στραγγίσει κάτω από το πίσω μέρος του λαιμού από τη μύτη ή τα ιγμόρεια ή μπορεί να έχει βγει από τους πνεύμονες. Ένας παραγωγικός βήχας γενικά δεν πρέπει να κατασταλεί – καθαρίζει τη βλέννα από τους πνεύμονες. Υπάρχουν πολλές αιτίες ενός παραγωγικού βήχα, όπως

Ένας μη παραγωγικός βήχας είναι ξηρός και δεν παράγει πτύελα. Μπορεί να αναπτυχθεί ένας ξηρός βήχας με βύθιση προς το τέλος ενός κρυολογήματος ή μετά από έκθεση σε ένα ερεθιστικό, όπως σκόνη ή καπνό. Υπάρχουν πολλές αιτίες ενός μη παραγωγικού βήχα, όπως

Ιογενείς ασθένειες. Είναι φυσιολογικό να έχετε παραγωγικό βήχα όταν έχετε κοινό κρυολόγημα. Ο βήχας προκαλείται συχνά από βλέννα που στραγγίζεται κάτω από το πίσω μέρος του λαιμού. Λοιμώξεις. Μια λοίμωξη των πνευμόνων ή των άνω πελμάτων των αεραγωγών μπορεί να προκαλέσει βήχα. Ένας παραγωγικός βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα πνευμονίας, βρογχίτιδας, ιγμορίτιδας ή φυματίωσης. Χρόνια πνευμονική νόσο. Ένας παραγωγικός βήχας μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι μια ασθένεια όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) χειροτερεύει ή ότι έχετε μια λοίμωξη. Το οξύ του στομάχου στηρίζεται στον οισοφάγο. Αυτός ο τύπος βήχα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD) και μπορεί να σας ξυπνήσει από τον ύπνο. Ρινική απόρριψη (στάση από το στόμα) που εκρέει κάτω από το πίσω μέρος του λαιμού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παραγωγικό βήχα ή την αίσθηση ότι πρέπει συνεχώς να καθαρίζετε το λαιμό σας. Οι εμπειρογνώμονες διαφωνούν σχετικά με το κατά πόσο ένα στάγδην ενυδάτωμα ή η ιογενής ασθένεια που την προκάλεσε είναι υπεύθυνη για τον βήχα. Το κάπνισμα ή άλλη χρήση καπνού. Ο παραγωγικός βήχας σε άτομο που καπνίζει ή χρησιμοποιεί άλλες μορφές καπνού είναι συχνά ένα σημάδι βλάβης στον πνεύμονα ή ερεθισμός του λαιμού ή του οισοφάγου.

Ιογενείς ασθένειες. Μετά από ένα κοινό κρυολόγημα, ένας ξηρός βήχας μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες περισσότερο από άλλα συμπτώματα και συχνά χειροτερεύει τη νύχτα. Βρογχόσπασμος. Ένας μη παραγωγικός βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί να σημαίνει σπασμούς στους βρογχικούς σωλήνες (βρογχόσπασμος) που προκαλούνται από ερεθισμό. Αλλεργίες. Το συχνό φτάρνισμα είναι επίσης κοινό σύμπτωμα αλλεργικής ρινίτιδας. Φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς ΜΕΑ που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Παραδείγματα αναστολέων ACE περιλαμβάνουν καπτοπρίλη (Capoten), μηλεϊκή εναλαπρίλη (Vasotec) και λισινοπρίλη (Prinvic, Zestoretic ή Zestril). Έκθεση σε σκόνη, καπνούς και χημικές ουσίες στο περιβάλλον εργασίας. Ασθμα. Ένας χρόνιος ξηρός βήχας μπορεί να είναι ένα σημάδι ήπιο άσθμα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συριγμό, δύσπνοια ή αίσθημα στεγανότητας στο στήθος. Για περισσότερες πληροφορίες, το άσθμα σε εφήβους και ενήλικες. Αποκλεισμός του αεραγωγού από εισπνεόμενο αντικείμενο, όπως τρόφιμα ή χάπι. Για περισσότερες πληροφορίες, καταπιείτε ή εισπνεόμενα αντικείμενα.