βαθιά φλεβική θρόμβωση (dvt)

Η θρόμβωση βαθιάς φλέβας (DVT) συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος (θρόμβος) σε μία ή περισσότερες από τις βαθιές φλέβες στο σώμα σας, συνήθως στα πόδια σας. Η βαθιά φλεβική θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια ή πρήξιμο, αλλά μπορεί να συμβεί χωρίς συμπτώματα.

Η θρόμβωση βαθιάς φλέβας μπορεί να αναπτυχθεί αν έχετε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το αίμα σας θρομβώνει. Η βαθιά φλεβική θρόμβωση μπορεί επίσης να συμβεί αν δεν μετακινηθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως μετά από χειρουργική επέμβαση, μετά από ατύχημα ή όταν είστε κλεισμένοι σε νοσοκομείο ή νοσοκομείο.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Η βαθιά θρόμβωση των φλεβών είναι μια σοβαρή κατάσταση, επειδή οι θρόμβοι αίματος στις φλέβες σας μπορούν να χαλαρώσουν, να κυκλοφορήσουν μέσα στην κυκλοφορία του αίματος και να υποβληθούν στους πνεύμονές σας, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος (πνευμονική εμβολή).

Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας πνευμονικής εμβολής περιλαμβάνουν

Ενδείξεις και συμπτώματα βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης μπορεί να περιλαμβάνουν

Πνευμονική εμβολή

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί χωρίς εμφανή συμπτώματα.

Μεταφλεβικό σύνδρομο

Εάν εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για οδηγίες.

Εάν εμφανίσετε σημεία ή συμπτώματα πνευμονικής εμβολής – μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης – αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Η βαθιά φλεβική θρόμβωση εμφανίζεται όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος στις φλέβες που είναι βαθιά στο σώμα σας, συχνά στα πόδια σας. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να προκληθούν από οτιδήποτε εμποδίζει το κανονικό κυκλοφορικό αίμα ή την πήξη σωστά.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβωσης βαθιάς φλέβας (DVT), και όσο περισσότερο έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Οι παράγοντες κινδύνου για την ΤVT περιλαμβάνουν

Μια επιπλοκή που σχετίζεται με τη βαθιά φλεβική θρόμβωση είναι η πνευμονική εμβολή.

Μια πνευμονική εμβολή εμφανίζεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον πνεύμο σας αποκλείεται από έναν θρόμβο αίματος (θρόμβο) που ταξιδεύει στους πνεύμονές σας από άλλο μέρος του σώματός σας, συνήθως το πόδι σας.

Μια πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι θανατηφόρα. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί για σημεία και συμπτώματα πνευμονικής εμβολής και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν προκύψουν. Συμπτώματα και συμπτώματα μιας πνευμονικής εμβολής περιλαμβάνουν

Μια συνηθισμένη επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί μετά από θρόμβωση βαθιάς φλέβας είναι μια κατάσταση γνωστή ως μεταφλεβιτιδικό σύνδρομο, που ονομάζεται επίσης postthrombotic syndrome. Αυτό το σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συλλογή σημείων και συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων

Αυτό το σύνδρομο προκαλείται από βλάβη των φλεβών σας από τον θρόμβο αίματος. Αυτή η βλάβη μειώνει τη ροή αίματος στις πληγείσες περιοχές. Τα συμπτώματα του μεταφλεβιτιδικού συνδρόμου μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι λίγα χρόνια μετά την ΤΔ.

Συνήθως δεν θα έχετε χρόνο να κάνετε κάποια ειδική προετοιμασία για ένα διορισμό γιατρού για τη διάγνωση βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης. Η DVT θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση, οπότε είναι σημαντικό να αξιολογηθεί γρήγορα.

Εάν έχετε χρόνο πριν από το ραντεβού σας, είναι καλή ιδέα να ετοιμάσετε κάποιες πληροφορίες. Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας με το γιατρό σας. Για βαθιά φλεβική θρόμβωση, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ζητήσετε από το γιατρό σας να συμπεριληφθεί

Τι μπορείς να κάνεις

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβάλει ορισμένες ερωτήσεις, όπως

Για να εντοπίσετε τη βαθιά θρόμβωση φλεβών, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα συμπτώματά σας. Θα έχετε επίσης μια φυσική εξέταση ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να ελέγξει για οποιεσδήποτε περιοχές οίδημα, τρυφερότητα ή αποχρωματισμό στο δέρμα σας. Ανάλογα με το πόσο πιθανό είναι να έχετε θρόμβο αίματος, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει περαιτέρω εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου

Υπέρηχος. Μια συσκευή τύπου ραβδίου (μετατροπέας) τοποθετημένη πάνω από το τμήμα του σώματός σας, όπου υπάρχει θρόμβος, στέλνει ηχητικά κύματα στην περιοχή. Καθώς τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μέσω του ιστού σας και αντανακλούν πίσω, ένας υπολογιστής μετατρέπει τα κύματα σε μια κινούμενη εικόνα σε μια οθόνη βίντεο. Ένας θρόμβος μπορεί να είναι ορατός στην εικόνα.

Μερικές φορές μια σειρά υπερήχων γίνεται σε αρκετές ημέρες για να διαπιστωθεί εάν ένας θρόμβος αίματος αναπτύσσεται ή για να είναι σίγουρος ότι δεν έχει αναπτυχθεί ένα νέο.

Η θεραπεία με βαθιά φλεβική θρόμβωση στοχεύει στην αποτροπή του τυχόν μεγαλύτερου θρόμβου, καθώς επίσης και στην αποτροπή της θραύσης του θρόμβου και στην πρόκληση πνευμονικής εμβολής. Μετά από αυτό, ο στόχος μειώνει τις πιθανότητές σας για βαθιά φλεβική θρόμβωση που θα συμβεί ξανά.

Οι επιλογές θεραπείας για βαθιά φλεβική θρόμβωση περιλαμβάνουν

Διαλυτικά αίματος. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της θρόμβωσης των εν τω βάθει φλεβών περιλαμβάνουν τη χρήση αντιπηκτικών, που μερικές φορές αποκαλούνται και αραιωτικά αίματος, όποτε είναι δυνατόν. Αυτά είναι φάρμακα που μειώνουν την ικανότητα του αίματος σας να πήξει. Ενώ δεν διαλύουν τους υπάρχοντες θρόμβους αίματος, μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία μεγαλύτερων θρόμβων ή να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πρόσθετων θρόμβων.

Συνήθως, θα σας δοθεί πρώτα μια βολή ή έγχυση της λεπτύτερης ηπαρίνης αίματος για λίγες μέρες. Μετά την έναρξη των εγχύσεων ηπαρίνης, η θεραπεία σας μπορεί να ακολουθείται από άλλο ενέσιμο διάλυμα αίματος, όπως η ενοξαπαρίνη (Lovenox), η dalteparin (Fragmin) ή το fondaparinux (Arixtra). Άλλοι αραιωτές αίματος μπορούν να χορηγηθούν σε μορφή χαπιού, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin, Jantoven) ή η rivaroxaban (Xarelto). Νεότερα αραιωτικά αίματος μπορούν επίσης να προσφέρουν πρόσθετες επιλογές στο εγγύς μέλλον.

Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αραιωτικά αίματος για τρεις μήνες ή περισσότερο. Εάν σας συνταγογραφήσει κάποιο από αυτά τα αραιωτικά αίματος, είναι σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακά σας ακριβώς όπως σας δίνει οδηγίες. Τα φάρμακα για την αραίωση του αίματος μπορούν να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες αν πάρετε πάρα πολύ ή πολύ λίγα.

Μπορεί να χρειαστείτε περιοδικές εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε πόσο χρόνο χρειάζεται να πήξει το αίμα σας. Οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να παίρνουν ορισμένα φάρμακα για την αραίωση του αίματος.

Clotbusters. Εάν έχετε πιο σοβαρό τύπο βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής ή εάν άλλα φάρμακα δεν λειτουργούν, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει διαφορετικά φάρμακα.

Μια ομάδα φαρμάκων είναι γνωστή ως θρομβολυτικά. Αυτά τα φάρμακα, που ονομάζονται ενεργοποιητές πλασμινογόνου ιστού (ΤΡΑ), δίδονται διαμέσου μιας IV γραμμής για τη διάσπαση θρόμβων αίματος ή μπορούν να χορηγηθούν μέσω ενός καθετήρα τοποθετημένου απευθείας στον θρόμβο. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή αιμορραγία και γενικά χρησιμοποιούνται μόνο σε καταστάσεις που απειλούν τη ζωή. Για τους λόγους αυτούς, τα θρομβολυτικά φάρμακα χορηγούνται μόνο σε ένα τμήμα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου.

Κάλτσες συμπίεσης. Αυτές βοηθούν στην πρόληψη της διόγκωσης που σχετίζεται με τη βαθιά θρόμβωση των φλεβών. Αυτές οι κάλτσες φοριούνται στα πόδια σας από τα πόδια σας μέχρι το επίπεδο των γόνατων σας.

Αυτή η πίεση βοηθά στη μείωση των πιθανών αιμορραγιών και θρόμβωσης του αίματός σας. Πρέπει να φοράτε αυτές τις κάλτσες κατά τη διάρκεια της ημέρας για τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια, αν είναι δυνατόν. Οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του μεταφλέβιου συνδρόμου.

Μόλις λάβετε θεραπεία για βαθιά φλεβική θρόμβωση, θα πρέπει να παρακολουθήσετε τη διατροφή σας και να αναζητήσετε σημάδια υπερβολικής αιμορραγίας, καθώς και να λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε στην πρόληψη μιας άλλης ΤΦ. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν

Για την πρόληψη της θρόμβωσης βαθιάς φλέβας, ορισμένα κοινά προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα

Αποφύγετε να κάθεστε ακόμα. Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή είστε σε ανάπαυση για άλλους λόγους, προσπαθήστε να κινηθείτε το συντομότερο δυνατό. Αν καθίσετε για λίγο, προσπαθήστε να μην διασχίσετε τα πόδια σας, επειδή αυτό μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος. Αν ταξιδεύετε σε μεγάλη απόσταση με το αυτοκίνητο, σταματήστε κάθε ώρα περίπου και περπατήστε.

Αν βρίσκεστε σε αεροπλάνο, προσπαθήστε να σταθείτε ή να περπατήσετε περιστασιακά. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, προσπαθήστε τουλάχιστον να ασκήσετε τα κάτω πόδια σας. Δοκιμάστε να σηκώσετε και να χαμηλώσετε τα τακούνια κρατώντας τα δάχτυλα του ποδιού στο πάτωμα και στη συνέχεια να σηκώσετε τα δάχτυλα των ποδιών ενώ τα τακούνια σας είναι στο πάτωμα.

επισκεφθείτε το γιατρό σας