διάγνωση – ασθένεια μικρών αγγείων

Επειδή η ασθένεια στεφανιαίας αρτηρίας μεγάλων αγγείων και η ασθένεια μικρών αγγείων έχουν τα ίδια συμπτώματα και συμπτώματα, είναι πιθανό ο γιατρός σας να ελέγξει πρώτα τις κύριες αρτηρίες στην καρδιά σας. Αν δεν εντοπιστούν προβλήματα, τότε ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει για ασθένειες μικρών αγγείων.

Για τη διάγνωση της ασθένειας μικρών αγγείων, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει επίσης για το ιατρικό σας ιστορικό και το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας πιθανώς θα ελέγξει για υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη.

Οι εξετάσεις για ασθένειες μικρών αγγείων είναι παρόμοιες με εκείνες για άλλους τύπους καρδιακών παθήσεων και περιλαμβάνουν

Έλεγχος πίεσης με απεικόνιση. Θα ασκηθείτε είτε σε ένα διάδρομο είτε σε ένα ποδήλατο ή θα πάρετε ένα φάρμακο που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό σας για να μιμηθεί την επίδραση της άσκησης.

 θα ληφθεί από την καρδιά σας χρησιμοποιώντας εικόνες υπερήχων (ηχοκαρδιογράφημα) ή με πυρηνικές απεικονίσεις απεικόνισης για να αξιολογήσει τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ σου.

Εάν ο γιατρός σας δεν μπορεί να βρει μπλοκαρίσματα στις κύριες αρτηρίες σας με βάση αυτές τις εξετάσεις, μπορεί να έχετε μια πρόσθετη δοκιμή για να ελέγξετε για μπλοκαρίσματα στις μικρότερες αρτηρίες της καρδιάς σας

Δοκιμή ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας. Το ενδοθήλιο είναι ένα στρώμα κυττάρων που ευθυγραμμίζει όλα τα αιμοφόρα αγγεία σας. Όταν το ενδοθήλιο δεν λειτουργεί καλά, τα αιμοφόρα αγγεία δεν μπορούν να διογκωθούν σωστά.

Για να δοκιμάσετε τη λειτουργία του ενδοθηλίου, ένα σύρμα βιδώνεται μέσα από έναν καθετήρα που εισάγεται σε μια από τις στεφανιαίες αρτηρίες σας και ένα φάρμακο εγχέεται στην αρτηρία που προκαλεί το άνοιγμα των μικρών αγγείων στην καρδιά σας. Κατόπιν μετράται η ροή αίματος μέσω αυτών των αγγείων.

Αυτή η διεισδυτική δοκιμή είναι ο πιο ασφαλής τρόπος ανίχνευσης ασθένειας μικρών αγγείων. Οι ερευνητές εξετάζουν μη επεμβατικές μεθόδους ενδοθηλιακής λειτουργίας.