διάγνωση του Αλτσχάιμερ: πώς διαγιγνώσκεται ο αλτσχάιμερ

Πρώτα συμπτώματα και συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ

Για τη διάγνωση της νόσου του Alzheimer, οι γιατροί αξιολογούν τα σημάδια και τα συμπτώματά σας και διεξάγουν διάφορες εξετάσεις.

Διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Μια ακριβής διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να εξασφαλίσετε ότι έχετε την κατάλληλη θεραπεία, φροντίδα, οικογενειακή εκπαίδευση και σχέδια για το μέλλον.

Καταργώντας άλλες ασθένειες

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα της νόσου του Alzheimer περιλαμβάνουν

Αξιολόγηση προβλημάτων μνήμης και άλλων συμπτωμάτων

Η νόσος του Alzheimer μπορεί να επηρεάσει διάφορες πτυχές της καθημερινής σας ζωής.

Όταν εμφανίζονται προειδοποιητικά σημάδια της νόσου του Alzheimer, είναι σημαντικό να έχετε μια έγκαιρη και ακριβή διάγνωση.

Για να διαγνώσετε τον Αλτσχάιμερ, ο κύριος γιατρός σας ή ένας γιατρός εκπαιδευμένος σε συνθήκες εγκεφάλου (νευρολόγος), θα εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό, το ιστορικό φαρμάκων και τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας θα διεξάγει επίσης αρκετές εξετάσεις.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ο γιατρός σας θα αξιολογήσει

Οι γιατροί μπορούν να παραγγείλουν πρόσθετες εργαστηριακές εξετάσεις, εξετάσεις εγκεφαλικής απεικόνισης ή να σας στείλουν για δοκιμές μνήμης. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να παρέχουν στους γιατρούς χρήσιμες πληροφορίες για τη διάγνωση, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού άλλων ασθενειών που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει άλλες εξετάσεις για να αποκλείσει ασθένειες που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας.

Μπορεί να έχετε εργαστηριακές εξετάσεις για να ελέγξετε για προβλήματα θυρεοειδούς ή ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12.

Μπορείτε να αξιολογήσετε εάν η κατάθλιψη μπορεί να συμβάλει στα συμπτώματά σας.

Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν μια φυσική αξιολόγηση και θα βεβαιώσουν ότι δεν έχετε άλλες καταστάσεις υγείας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στα συμπτώματά σας, όπως σημάδια παρελθόντων εγκεφαλικών επεισοδίων, ασθένεια Parkinson ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Για να αξιολογήσετε τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να απαντήσετε σε ερωτήσεις ή να εκτελέσετε εργασίες που σχετίζονται με τις γνωστικές σας ικανότητες, όπως η μνήμη, η αφηρημένη σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η χρήση γλωσσών και οι σχετικές δεξιότητες.

Νευροψυχολογικές εξετάσεις. Μπορεί να αξιολογηθεί από έναν ειδικό που έχει εκπαιδευτεί σε συνθήκες εγκεφάλου και ψυχικής υγείας (νευροψυχολόγος). Η αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει εκτεταμένες δοκιμές για την αξιολόγηση της ικανότητας μνήμης και σκέψης (γνωστικών) δεξιοτήτων.

Αυτές οι δοκιμές βοηθούν τους γιατρούς να καθορίσουν αν έχετε άνοια και εάν είστε σε θέση να διεξάγετε καθημερινά με ασφάλεια εργασίες όπως η οδήγηση και η διαχείριση των οικονομικών σας. Παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορείτε ακόμα να κάνετε καθώς και για το τι έχετε χάσει. Αυτές οι δοκιμές μπορούν επίσης να αξιολογήσουν εάν η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά σας.

Συνεντεύξεις με τους φίλους και την οικογένεια. Οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν από το μέλος της οικογένειας ή από φίλους σας ερωτήσεις σχετικά με εσάς και τη συμπεριφορά σας.

Οι γιατροί ψάχνουν για λεπτομέρειες που δεν ταιριάζουν με το προηγούμενο επίπεδο λειτουργίας σας. Το μέλος της οικογένειάς σας ή ο φίλος σας συχνά μπορούν να σας εξηγήσουν πώς οι σκέψεις σας (γνωστικές) δεξιότητες, λειτουργικές ικανότητες και συμπεριφορές έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η σειρά κλινικών αξιολογήσεων, η φυσική εξέταση και ο καθορισμός (ηλικία και διάρκεια των προοδευτικών συμπτωμάτων) συχνά παρέχουν στους γιατρούς επαρκείς πληροφορίες για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, όταν η διάγνωση δεν είναι σαφής, οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να παραγγείλουν πρόσθετες εξετάσεις.

επισκεφθείτε το γιατρό σας

Διαταραχή μνήμης, όπως δυσκολία στην απομνημόνευση γεγονότων, δυσκολία συγκέντρωσης, προγραμματισμού ή επίλυσης προβλημάτων, προβλήματα που τελειώνουν καθημερινές εργασίες στο σπίτι ή στην εργασία, σύγχυση με την τοποθεσία ή την πάροδο του χρόνου, έχοντας οπτικές ή διαστημικές δυσκολίες, όπως μη κατανόηση της απόστασης στην οδήγηση, την απομάκρυνση από τα συμβάντα εργασίας ή τις κοινωνικές δεσμεύσεις, τις αλλαγές στη διάθεση, όπως η κατάθλιψη ή άλλη συμπεριφορά και οι αλλαγές της προσωπικότητας

Είτε έχετε μειωμένη ικανότητα μνήμης ή σκέψης (γνωστικές), Είτε παρουσιάζετε αλλαγές στην προσωπικότητα ή τις συμπεριφορές, Ο βαθμός της μνήμης ή της σκέψης σας ή των αλλαγών, Πώς τα προβλήματα σκέψης σας επηρεάζουν την ικανότητά σας να λειτουργείτε στην καθημερινή ζωή, Η αιτία των συμπτωμάτων σας

Δοκιμές ψυχικής κατάστασης. Ο γιατρός σας μπορεί να διεξάγει εξετάσεις νοητικής κατάστασης για να ελέγξει τις ικανότητες σκέψης (γνωστικές) και τις μνήμες. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τις βαθμολογίες σε αυτές τις εξετάσεις για να αξιολογήσουν το βαθμό της γνωστικής σας εξασθένησης. · Νευροψυχολογικές εξετάσεις. Μπορεί να αξιολογηθεί από έναν ειδικό που έχει εκπαιδευτεί σε συνθήκες εγκεφάλου και ψυχικής υγείας (νευροψυχολόγος). Η αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει εκτεταμένες δοκιμές για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων μνήμης και σκέψης (γνωστικές). Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν τους γιατρούς να καθορίσουν εάν έχετε άνοια και εάν είστε σε θέση να διεξάγετε καθημερινά καθημερινά καθήκοντα όπως η οδήγηση και η διαχείριση των οικονομικών σας. Παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορείτε ακόμα να κάνετε καθώς και για το τι έχετε χάσει. Αυτές οι δοκιμές μπορούν επίσης να αξιολογήσουν εάν η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματά σας · Συνεντεύξεις με τους φίλους και την οικογένεια. Οι γιατροί μπορούν να ρωτήσουν το μέλος της οικογένειάς σας ή τις φίλες σας σχετικά με εσάς και τη συμπεριφορά σας · οι γιατροί ψάχνουν για λεπτομέρειες που δεν ταιριάζουν με το προηγούμενο επίπεδο λειτουργίας σας. Το μέλος της οικογένειάς σας ή ο φίλος σας συχνά μπορούν να σας εξηγήσουν πώς οι σκέψεις σας (γνωστικές) δεξιότητες, λειτουργικές ικανότητες και συμπεριφορές έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.