επιλεγμένο βακκίνιο (vaccinium macrocarpon)

Μονότυπο ασθενή φυσικού προτύπου®, Πνευματικά δικαιώματα © 2016 (). Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα. Η εμπορική διανομή απαγορεύεται. Αυτή η μονογραφία προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ειδική ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης προτού λάβετε αποφάσεις σχετικά με τις θεραπείες ή / και τις συνθήκες υγείας.

Υπάρχουν ορισμένα ανθρώπινα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση του χυμού των βακκίνιων και των συμπληρωμάτων βακκίνιων για την πρόληψη της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (UTI), αν και οι περισσότερες διαθέσιμες μελέτες είναι χαμηλότερης ποιότητας. Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες δοσολογίας, αλλά δεδομένης της ασφάλειας των βακκίνιων, μπορεί να είναι λογικό να συνιστούμε τη χρήση μέτριων ποσοτήτων κοκτέιλ χυμού βακκίνιων για να αποτρέψουμε την UTI σε μη χρόνιες ασθένειες.

Το Cranberry δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ως θεραπεία για τεκμηριωμένη UTI. Αν και τα βακκίνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματική θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις, δεδομένης της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών, τα βακκίνια δεν πρέπει να θεωρούνται θεραπεία πρώτης γραμμής.

Κλειδί για τους βαθμούς

Αχλωρυδρία και Β12 απορρόφηση

Τα βακκίνια έχουν διερευνηθεί για πολλές άλλες φαρμακευτικές χρήσεις και οι υποσχόμενες περιοχές έρευνας περιλαμβάνουν την πρόληψη της μόλυνσης από τον Η. Pylori, η οποία προκαλεί γαστρεντερικά έλκη και οδοντική πλάκα.

Οι παρακάτω δόσεις βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες, δημοσιεύσεις, παραδοσιακή χρήση ή γνώμη εμπειρογνωμόνων. Πολλά βότανα και συμπληρώματα δεν έχουν ελεγχθεί διεξοδικά και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν μπορούν να αποδειχθούν. Τα εμπορικά σήματα μπορούν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο, με μεταβλητά συστατικά, ακόμη και μέσα στο ίδιο εμπορικό σήμα. Οι παρακάτω δόσεις μπορεί να μην ισχύουν για όλα τα προϊόντα. Πρέπει να διαβάσετε τις ετικέτες προϊόντων και να συζητήσετε τις δόσεις με έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν αρχίσετε τη θεραπεία.

Ως αντιοξειδωτικό, έχουν ληφθεί 250 χιλιοστόλιτρα χυμού βακκίνιων (Ocean Spray® Cranberry Select) τρεις φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Ο χυμός αποξηραμένων βακκίνιων (NutriCran®90, Decas Botanical Synergies, Ηνωμένες Πολιτείες) έχει ληφθεί δύο κάψουλες ημερησίως (400mg) ή δύο κάψουλες τρεις φορές ημερησίως (1.200mg ημερησίως) για οκτώ εβδομάδες.

Για καρδιαγγειακές παθήσεις, χρησιμοποιήθηκαν καθημερινά 480 χιλιοστόλιτρα χυμού από βακκίνια διπλής αντοχής (που περιέχει 54% χυμό, 835 χιλιοστόγραμμα ολικών πολυφαινολών και 94 χιλιοστόγραμμα ανθοκυανινών).

Για τον διαβήτη, χρησιμοποιήθηκαν 6 καψάκια που περιέχουν σκόνη συμπυκνωμένου χυμού βακκίνων ισοδύναμη με 240 χιλιοστόλιτρα κοκτέιλ χυμού βακκίνιων ημερησίως για έξι εβδομάδες.

Αντιβακτηριακό

Για τη μόλυνση με Η. Pylori, χρησιμοποιήθηκαν 250 χιλιοστόλιτρα δύο φορές την ημέρα για 90 ημέρες.

Αντιοξειδωτικό

Για αποτελέσματα μείωσης των λιπιδίων, χρησιμοποιήθηκαν 6 καψάκια που περιέχουν σκόνη συμπυκνωμένου χυμού βακκίνιων ισοδύναμη με 240 χιλιοστόλιτρα κοκτέιλ χυμού βακκίνιων καθημερινά για έξι εβδομάδες. 125-500 χιλιοστόλιτρα χυμού βακκίνιων χαμηλών θερμίδων έχει χρησιμοποιηθεί καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες.

Αντιιικά και αντιμυκητιακά

Για τα συμπτώματα της κατώτερης ουροφόρου οδού (LUTS), μία κάψουλα ζελατίνης που περιέχει 500 χιλιοστόγραμμα σκόνης φρούτων βακκίνιων έχει χρησιμοποιηθεί τρεις φορές την ημέρα για έξι μήνες.

Πρόληψη του καρκίνου

Καρδιαγγειακή νόσο

Πρόληψη της χρόνιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (σε παιδιά με νευρογενή κύστη)

Για το μεταβολικό σύνδρομο (παράγοντες κινδύνου για καρδιοαγγειακές παθήσεις και αντιοξειδωτική κατάσταση), χρησιμοποιήθηκε ένα φλιτζάνι (240 χιλιοστόλιτρα) χυμού βακκίνιων δύο φορές ημερησίως, όπως σνακ το μεσημέρι και νωρίς το βράδυ με τουλάχιστον έξι ώρες μεταξύ των δόσεων για οκτώ εβδομάδες συνολική ημερήσια δόση 480mL).

Οδοντική πλάκα

Για την πρόληψη των ουρητικών λίθων χρησιμοποιήθηκαν τα εξής: ένα τετράγωνο κοκτέιλ χυμού βακκίνιων ημερησίως, οκτώ ουγγιές χυμού βακκίνιων τέσσερις φορές ημερησίως για αρκετές ημέρες, στη συνέχεια οκτώ ουγγιές δύο φορές ημερησίως και ένα λίτρο χυμού βακκίνιων καθημερινά για επτά ημέρες. Η αποτελεσματικότητα δεν έχει αποδειχθεί για αυτές τις δοσολογίες.

Διαβήτης

Για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, οι δόσεις που μελετήθηκαν κυμαίνονται από 30 έως 480 χιλιοστόλιτρα κοκτέιλ χυμού βακκίνιων 2-3 φορές ημερησίως έως και 40 εβδομάδες ή 15-30 χιλιοστόλιτρα μη ζυμωμένου 100% χυμού βακκίνιων ημερησίως. Ένα γραμμάριο συμπυκνωμένου εκχυλίσματος βακκίνιων (CranVerry, Aim This Way, Cambridge, ΜΑ) έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες και έχει χρησιμοποιηθεί 1,5 ουγκιά συμπυκνωμένου χυμού δύο φορές ημερησίως. Οκτώ ουγγιές κοκτέιλ χυμού βακκίνιων (Ocean Spray® κοκτέιλ χυμού χαμηλών θερμίδων) ελήφθησαν δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες. Ένα έως τρία καψάκια βακκίνιων (36 χιλιοστογραμμάρια προανθοκυανιδίνης, PAC) έχουν ληφθεί καθημερινά για 30 ημέρες. Τέσσερα με πέντε χιλιοστόλιτρα βάμμιου από βακκίνιο έχουν χορηγηθεί τρεις φορές την ημέρα (ανεκδοτικά). Για ένα νέο συμπυκνωμένο υγρό μίγμα βακκίνιων (Uti-Stat®), η προτεινόμενη δόση ρυθμίστηκε στα 60 χιλιοστόλιτρα ημερησίως. Συμπληρώματα που περιέχουν 200-8.000 χιλιοστόγραμμα βακκίνιου έχουν ληφθεί καθημερινά για έως έξι μήνες.

Η μόλυνση με Η. Pylori

Για τη θεραπεία της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, ελήφθησαν 360-480 χιλιοστόλιτρα (12-16 ουγκιές) χυμού βακκίνιων ημερησίως για έως και 21 ημέρες.

Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα παιδιά συμπληρώνουν τα βακκίνια (πέρα από τα ποσά που βρίσκονται σε μια κανονική ισορροπημένη διατροφή). Το βακκίνιο χρησιμοποιήθηκε με ασφάλεια σε δόσεις των 15 χιλιοστόλιτρων ανά χιλιόγραμμο. Στα παιδιά (ηλικίας 2-18 ετών) με νευρογενή κύστη που έλαβαν καθαρό διακεκομμένο καθετηριασμό, χρησιμοποιήθηκαν 300 ml ημερησίως χυμού βακκίνιων για τρεις μήνες. Υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα.

Αυτές οι χρήσεις έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους ή ζώα. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν αποδειχθεί πάντα. Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις είναι δυνητικά σοβαρές και πρέπει να αξιολογούνται από έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Σκεπτικό βαθμολόγησης

Οι παρακάτω χρήσεις βασίζονται στην παράδοση ή τις επιστημονικές θεωρίες. Συχνά δεν έχουν δοκιμαστεί πλήρως στον άνθρωπο και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα δεν έχουν αποδειχθεί πάντα. Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις είναι δυνητικά σοβαρές και πρέπει να αξιολογούνται από έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Θεωρητικά, λόγω του όξινου pH του, ο χυμός των βακκίνιων μπορεί να εξουδετερώσει τα αντιόξινα. Ο χυμός των βακκίνιων θεωρητικά μπορεί να αυξήσει τα αποτελέσματα των αντιβιοτικών στην ουροποιητική οδό και να αυξήσει την απέκκριση ορισμένων φαρμάκων στα ούρα. Ο χυμός των βακκίνιων μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 σε ασθενείς που χρησιμοποιούν αναστολείς αντλίας πρωτονίων όπως η εσομεπραζόλη (Nexium®).

Κάποιες βάμνες με βακκίνιο μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσουν σε έμετο εάν χρησιμοποιηθούν με το φάρμακο δισουλφιράμη (Antabuse®) ή μετρονιδαζόλη (Flagyl®).

Παρόλο που είναι αμφιλεγόμενο, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη των συνταγογραφούμενων αραιών αίματος warfarin (Coumadin®) και των προϊόντων βατόμουρου μπορεί ταυτόχρονα να αυξήσει τον διεθνή κανονικοποιημένο λόγο (INR), ο οποίος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Θεωρητικά, ο χυμός των βακκίνιων μπορεί να αυξήσει την απέκκριση ορισμένων βότανα ή συμπληρωμάτων στα ούρα.

Πέτρες στα νεφρά

Τα θεωρητικά προϊόντα βατόμουρων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα που παίρνουν άλλα βότανα ή συμπληρώματα όπως το σκόρδο ή το danshen.

Εφέ ελάττωσης του λιπιδίου

Η αναστολή των βακτηρίων του H. pylori, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά έλκη, μπορεί να αυξηθεί όταν ληφθούν μαζί ρίγανη και βακκίνιο.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (αντιπηκτικά), τα αντιοξειδωτικά, τα αντιπαρασιτικά, τα αντιπηκτικά, τα αντιιικά, οι μεταβολίτες του κυτοχρώματος P450 (παράγοντες που καταστρέφονται από το συκώτι), οι παράγοντες οξείδωσης, τα αντιβιοτικά, τα αντιμυκητιασικά, τα αντιελμινθικά ), διουρητικά, γαστρεντερικούς παράγοντες, υπογλυκαιμικά (μείωση του σακχάρου στο αίμα), γλουτούς, παράγοντες που εξαλείφονται από τους νεφρούς (παράγοντες που εξαλείφονται από τους νεφρούς), παράγοντες που περιέχουν σαλικυλικό άλας, βιταμίνη Β12.

Αυτές οι πληροφορίες για τον ασθενή βασίζονται σε μια μονογραφία επαγγελματικού επιπέδου που έχει συνταχθεί και αξιολογηθεί από συνεργάτες του Συνδέσμου φυσικών προτύπων έρευνας ().

Μονογραφική μεθοδολογία

Αμερικάνικο βακκίνιο, arándano americano (ισπανικά), arándano trepador (ισπανικά), μούρο καρπού, μαύρο βακκίνιο, μύρτιλλο, Ericaceae (οικογένεια), ευρωπαϊκά βατόμουρα, Grosse Moosebeere (γερμανικά), isokarpalo, Kranbeere Μεγάλο βακκίνιο, χαμηλό βακκίνιο, μήλο μούσμπερε, γκρέιπφρουτ, Oxycoccus hagerupii, Oxycoccus macrocarpus, Oxycoccus microcarpus, Oxycoccus palustris, Oxycoccus quadripetalus, pikkukarpalo (Φινλανδική), Preisselbeere ), βυθισμένο βρετανικό βακκίνιο, tsuru-kokemomo (Ιαπωνικά), Vaccinium edule, Vaccinium erythrocarpum, Vaccinium hageruppi, Vaccinium microcarpum, Vaccinium occycoccus, Vaccinium plaustre, Vaccinium vitis.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν ρυθμίζει αυστηρά τα βότανα και τα συμπληρώματα. Δεν υπάρχει εγγύηση για αντοχή, καθαρότητα ή ασφάλεια των προϊόντων και οι επιπτώσεις ενδέχεται να διαφέρουν. Θα πρέπει πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες προϊόντων. Εάν έχετε ιατρική κατάσταση ή παίρνετε άλλα φάρμακα, βότανα ή συμπληρώματα, πρέπει να μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης προτού ξεκινήσετε μια νέα θεραπεία. Συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης αμέσως εάν παρουσιάσετε παρενέργειες.

Το Cranberry πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με αλλεργία ή υπερευαισθησία στα είδη Vaccinium (βακκίνια και βακκίνια) τα μέρη τους ή μέλη της οικογένειας Ericaceae. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στην ασπιρίνη πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν μεγάλες ποσότητες χυμού βακκίνιων.

Ασθενείς με διαβήτη ή δυσανεξία στη γλυκόζη μπορεί να θέλουν να πίνουν χυμό πορτοκαλιού χωρίς ζάχαρη για να αποφευχθεί η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης. Οι υψηλές δόσεις βακκίνιου μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι και διάρροια ή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πέτσας στα νεφρά σε άτομα με ιστορικό οξαλικών πετρών. Ορισμένα εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα είναι υψηλά σε θερμίδες. Κατά μέσο όρο, οι έξι ουγγιές χυμού βακκίνιων περιέχουν περίπου 100 θερμίδες. Μία μελέτη έδειξε τη δυνατότητα εμφάνισης μολύνσεων από κολπικές ζύμες σε εκείνες τις γυναίκες που καταναλώνουν συχνά χυμό βακκίνιων, αν και αυτό δεν έχει αποδειχθεί. Χρησιμοποιήστε προσεκτικά τη λήψη αντιπηκτικών (αραιωτικά αίματος) όπως η βαρφαρίνη, τα φάρμακα που επηρεάζουν το ήπαρ ή την ασπιρίνη. Χρησιμοποιείτε προσεκτικά σε ασθενείς με αλλοιωμένη ηπατική λειτουργία ή σε ασθενείς που λαμβάνουν μεταβολίτες του κυτοχρώματος P450. Χρησιμοποιήστε χυμό βακκίνιων με προσοχή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οδοντιάτρων. Χρησιμοποιείτε προσεκτικά σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με βάση την πιθανότητα όξινων χυμών να αυξάνουν τον πόνο στις αρθρώσεις. Αποφύγετε σε άτομα με γνωστή αλλεργία ή ευαισθησία στα είδη Vaccinium (βακκίνια και βακκίνια), τα μέρη τους ή μέλη της οικογένειας Ericaceae.

Η ασφάλεια δεν έχει προσδιοριστεί κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, αν και ο χυμός των βακκίνιων πιστεύεται ότι είναι ασφαλής σε ποσότητες που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα. Πολλά βάμματα περιέχουν υψηλά επίπεδα αλκοόλ και θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Bailey DT, Dalton Ο, Joseph Daugherty F, et αϊ. Μπορεί ένα συμπυκνωμένο εκχύλισμα βακκίνιων να αποτρέψει τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες; Μια πιλοτική μελέτη. Phytomedicine 2007 Απρ, 14 (4): 237-41., Bodet C, Grenier D, Chandad F, et αϊ. Πιθανά οφέλη για την στοματική υγεία από το βακκίνιο. Crit Rev Food Sci Nutr 2008 Αυγ, 48 (7): 672-80 · πληρώματα WD Jr, Harrison DW, Griffin ML, et αϊ. Μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυχαιοποιημένη δοκιμή της νευροψυχολογικής αποτελεσματικότητας του χυμού των βακκίνιων σε ένα δείγμα από γνωστούς ανέπαφους μεγαλύτερους ενήλικες: ευρήματα πειραματικής μελέτης. J Altern Complement Med 2005 Απρ, 11 (2): 305-9. Elliott SP, Villar R, Duncan Β. Διαχείριση βακτηριουρίας και ουρολογική αξιολόγηση ασθενών με σπειροειδή αμφιβληστροειδή και νευρογενή κύστη: πολυκεντρική έρευνα. J Urol 2005 Ιαν., 173 (1): 217-20., Gettman ΜΤ, Ogan Κ, Brinkley LJ, et αϊ. Επίδραση της κατανάλωσης χυμού βακκίνιων σε παράγοντες κινδύνου πέτρας ουρικού. J Urol 2005 Aug, 174 (2): 590-4, κουίζ 801. Gotteland Μ, Andrews Μ, Toledo Μ, et al., Ρύθμιση αποικισμού Helicobacter pylori με χυμό βακκίνιο και Lactobacillus johnsonii La1 σε παιδιά. Salazar G. Nutrition 2008 May, 24 (5): 421-6. Grant P. Βαρφαρίνη και χυμός βακκίνιων: μια αλληλεπίδραση; J Heart Valve Dis 2004 Jan, 13 (1): 25-6. · Haber, S.L., Cauthon, Κ.Α., και Raney, Ε. C. Cranberry and warfarin αλληλεπίδραση: αναφορά περιπτώσεων και ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Συμβουλευτείτε. 2012,27 (1): 58-65., Jepson RG, Craig JC. Βατόμουρα για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Cochrane Database Syst Rev 2008 Ιαν. 23, (1): CD001321., Kontiokari Τ, Salo J, Eerola Ε. Et al. Ο χυμός των βακκίνιων και ο αποικισμός των βακτηρίων σε παιδιά – μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο τυχαιοποιημένη μελέτη. Clin Nutr 2005 Dec, 24 (6): 1065-72., Linsenmeyer ΤΑ, Harrison Β, Oakley Α, et αϊ. Αξιολόγηση του συμπληρώματος των βακκίνιων για τη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σε άτομα με νευρογενείς κύστεις δευτερογενείς της βλάβης του νωτιαίου μυελού. Μία προοπτική, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη διασταύρωσης. J Spinal Cord Med 2004, 27 (1): 29-34., Neto CC, Amoroso JW, Liberty ΑΜ. Αντικαρκινικές δραστηριότητες των φυτοχημικών ουσιών με βακκίνια: μια ενημέρωση. Mol Nutr Food Res 2008 Jun, 52 Suppl 1: S18-27 · Stapleton, ΑΕ, Dziura, J., Hooton, ΤΜ, Cox, ME, Yarova-Yarovaya, Υ., Chen, S., and Gupta, Κ. Επαναλαμβανόμενη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και ουρολοίμωξη Escherichia coli σε γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά χυμό βακκίνιων: μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Mayo.Clin.Proc. 2012,87 (2): 143-150. · Waites KB, Canupp KC, Armstrong S, et αϊ. Επίδραση του εκχυλίσματος βακκίνου σε βακτηριουρία και πυουρία σε άτομα με νευρογενή ουροδόχο κύστη δευτερογενώς σε κάκωση νωτιαίου μυελού. J Spinal Cord Med 2004, 27 (1): 35-40., Wing DA, Rumney PJ, Preslicka CW, et αϊ. Καθημερινός χυμός βακκίνιων για την πρόληψη της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας κατά την εγκυμοσύνη: τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη πιλοτική μελέτη. J Urol 2008 Οκτ, 180 (4): 1367-72.

Αυτή η μονογραφία βασισμένη σε τεκμήρια προετοιμάστηκε από τη The Natural Standard Research Research Collaboration

Βελτίωση μνήμης

Μεταβολικό σύνδρομο

Παρενέργειες από την ακτινοθεραπεία (καρκίνος του προστάτη)

Μείωση της οσμής από τον καθετηριασμό ακράτειας / ουροδόχου κύστης

Στρες

Διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος (LUTS)

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (πρόληψη)

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (θεραπεία)

Οξίνωση ούρων

Ουρολιθίαση

Η φροντίδα της ουροστομίας

Χρήσεις που βασίζονται στην παράδοση ή τη θεωρία