κατάθλιψη και άγχος: η άσκηση διευκολύνει τα συμπτώματα

Όταν έχετε άγχος ή κατάθλιψη, η άσκηση συχνά φαίνεται σαν το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε. Αλλά όταν πάρετε κίνητρα, η άσκηση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη και τη βελτίωση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα. Η έρευνα για το άγχος, την κατάθλιψη και την άσκηση δείχνει ότι τα ψυχολογικά και σωματικά οφέλη της άσκησης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο άγχος, την κατάθλιψη και την άσκηση δεν είναι απολύτως σαφείς – αλλά η εξάσκηση και άλλες μορφές σωματικής άσκησης μπορούν να χαλαρώσουν σίγουρα τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης και να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή της επιστροφής του άγχους και της κατάθλιψης μόλις αισθανθείτε καλύτερα.

Η τακτική άσκηση πιθανώς βοηθά στη μείωση της κατάθλιψης με διάφορους τρόπους, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν

Η τακτική άσκηση έχει πολλά ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη. Μπορεί να σας βοηθήσει

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση, όπως το κανονικό περπάτημα – όχι μόνο τα επίσημα προγράμματα άσκησης – μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης. Η σωματική άσκηση και η άσκηση δεν είναι το ίδιο πράγμα, αλλά και τα δύο είναι ευεργετικά για την υγεία σας.

Η λέξη “άσκηση” μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε να τρέχετε γύρους γύρω από το γυμναστήριο. Αλλά η άσκηση περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που ενισχύουν το επίπεδο δραστηριότητάς σας για να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Σίγουρα τρέξιμο, άρση βαρών, παίζοντας μπάσκετ και άλλες δραστηριότητες γυμναστικής που παίρνουν την καρδιά σας άντληση μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, μπορεί να ασκήσει σωματική δραστηριότητα όπως η κηπουρική, το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας, το περπάτημα στο μπλοκ ή η άσκηση άλλων λιγότερο έντονων δραστηριοτήτων. Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα που σας μεταφέρει από τον καναπέ και μετακινείται μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Δεν χρειάζεται να κάνετε όλη σας την άσκηση ή άλλη σωματική δραστηριότητα ταυτόχρονα. Διευρύνετε πώς σκέφτεστε την άσκηση και βρείτε τρόπους για να προσθέσετε μικρές ποσότητες σωματικής δραστηριότητας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, πάρτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα. Πάρκο λίγο πιο μακριά από την εργασία για να χωρέσει σε μικρή απόσταση με τα πόδια. Ή, εάν ζείτε κοντά στην εργασία σας, θεωρήστε την ποδηλασία για δουλειά.

Κάνοντας 30 λεπτά ή περισσότερο άσκησης την ημέρα για τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αλλά μικρότερες ποσότητες σωματικής δραστηριότητας – λίγες μόνο 10 έως 15 λεπτά τη φορά – μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Μπορεί να χρειάζεστε λιγότερο χρόνο άσκησης για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας όταν κάνετε πιο έντονες δραστηριότητες, όπως τρέξιμο ή ποδηλασία.

Τα οφέλη της άσκησης και της σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία μπορεί να διαρκέσουν μόνο εάν τη διατηρήσετε μακροπρόθεσμα – ένας άλλος καλός λόγος να εστιάσετε στην εύρεση δραστηριοτήτων που απολαμβάνετε.

Η εκκίνηση και η κολλήσει με μια άσκηση ρουτίνας ή τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι μια πρόκληση. Αυτά τα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν

Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς. Συζητήστε με το γιατρό σας για να μάθετε ποιες δραστηριότητες, πόση άσκηση και ποιο επίπεδο έντασης είναι εντάξει για εσάς. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τα φάρμακα που παίρνετε και τις υγειονομικές σας συνθήκες. Μπορεί επίσης να έχει χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσει και να παραμείνει κίνητρο.

Αν ασκείτε τακτικά, αλλά τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την καθημερινή σας ζωή, επισκεφθείτε το γιατρό σας ή άλλο πάροχο ψυχικής υγείας. Η άσκηση και η σωματική άσκηση είναι εξαιρετικοί τρόποι για να αμβλύνουν τα συμπτώματα του άγχους ή της κατάθλιψης, αλλά δεν υποκαθιστούν την ψυχοθεραπεία ή τα φάρμακα.

επισκεφθείτε το γιατρό σας