λεπτομερή επεξήγηση της φυματίωσης (tb)

Τι είναι η φυματίωση;

Η διαφορά μεταξύ μόλυνσης από Mtb και ασθένειας φυματίωσης

Η φυματίωση είναι μια μεταδοτική και συχνά σοβαρή αερομεταφερόμενη ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση με βακτηρίδια Mycobacterium tuberculosis (Mtb). Η ΤΒ συνήθως επηρεάζει τους πνεύμονες, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος. Συνήθως θεραπεύεται με ένα σχήμα φαρμάκων που λαμβάνεται για έξι μήνες έως δύο χρόνια ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.

Για κάποιον που αναπτύσσει ενεργό νόσο της φυματίωσης, πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα δύο γεγονότα

Πολυανθεκτική φυματίωση (MDR TB)

Στην κατανόηση της φυματίωσης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ μόλυνσης από Mtb και ασθένειας φυματίωσης.

Εκτεταμένη Φαρμακοθεραπεία (XDR TB)

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας εκτιμούν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει το βακτήριο της φυματίωσης στο σώμα τους, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μολυνθεί με Mtb. Επιπλέον, εμφανίζονται νέες μολύνσεις με ρυθμό ενός ανά δευτερόλεπτο. Ευτυχώς, μόνο ένα κλάσμα ατόμων που έχουν μολυνθεί με Mtb αναπτύσσει ενεργό νόσο της φυματίωσης. Εκείνοι που δεν αρρωσταίνουν είναι γνωστό ότι έχουν μη μεταδοτική λανθάνουσα φυματίωση, το λεγόμενο επειδή τα βακτηρίδια είναι ανενεργά ή “κοιμούνται” στο σώμα.

Τα βακτήρια της φυματίωσης μπορούν να παραμείνουν σε αυτή την αδρανή κατάσταση για μήνες, χρόνια και ακόμη και δεκαετίες χωρίς να αυξάνουν τον αριθμό και χωρίς να κάνουν το άτομο άρρωστο. Οι περισσότεροι άνθρωποι με λανθάνουσα λοίμωξη Mtb θα δοκιμάσουν θετικά στη δοκιμή δερματικής δερματίτιδας ή η ακτινογραφία θώρακα θα παρουσιάσει σημάδια λανθάνουσας φυματίωσης. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουν βακτηρίδια φυματίωσης στο σώμα τους, αλλά οι περισσότεροι μολυσμένοι άνθρωποι δεν θα αναπτύξουν ενεργό νόσο της φυματίωσης, μπορεί να μην αρρωσταίνουν, να μην παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα και να μην μπορούν ποτέ να διαδώσουν τα βακτήρια σε άλλους.

Ωστόσο, ένας στους δέκα ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με βακτήρια φυματίωσης, αναπτύσσουν ενεργό νόσο της φυματίωσης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία και να απαλλαγείτε από τα βακτηρίδια τόσο στην λανθάνουσα φυματίωση όσο και στην ενεργό νόσο της φυματίωσης.

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (τα άτομα με HIV / AIDS, τα άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, για παράδειγμα) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας της φυματίωσης. Όταν αναπνέουν βακτηρίδια φυματίωσης, τα βακτηρίδια καθίστανται στους πνεύμονες και αρχίζουν να αναπτύσσονται επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτηρίδια. Σε αυτούς τους ανθρώπους, η ασθένεια της φυματίωσης μπορεί να αναπτυχθεί εντός ημερών ή εβδομάδων μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, σε μερικούς άλλους ανθρώπους, η ασθένεια της φυματίωσης μπορεί να αναπτυχθεί μήνες ή χρόνια μετά την αρχική μόλυνση, σε μια εποχή που το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ασθενές για άλλους λόγους και δεν είναι πλέον σε θέση να καταπολεμήσει τα βακτήρια.

Όταν ένα άτομο παίρνει ενεργό φυματίωση, σημαίνει ότι τα βακτήρια της φυματίωσης πολλαπλασιάζονται και επιτίθενται στον πνεύμονα ή σε άλλα μέρη του σώματος, όπως οι λεμφαδένες, τα οστά, οι νεφροί, ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη και ακόμη και το δέρμα. Από τους πνεύμονες, βακτήρια φυματίωσης μετακινούνται μέσω του αίματος σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Τα συμπτώματα της ενεργού νόσου περιλαμβάνουν βήχα, απώλεια βάρους και όρεξης, πυρετό, ρίγη και νυχτερινές εφιδρώσεις καθώς και συμπτώματα από το συγκεκριμένο όργανο ή σύστημα που επηρεάζεται. για παράδειγμα, βήχας αίματος ή πτυέλων στην φυματίωση των πνευμόνων, ή οστικός πόνος αν τα βακτήρια έχουν εισβάλει στα οστά.

Η ασθένεια της φυματίωσης συνήθως μπορεί να θεραπευτεί με άμεση και κατάλληλη θεραπεία, αλλά παραμένει μια σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.

Σε άτομα που αναπτύσσουν ενεργό φυματίωση των πνευμόνων, που ονομάζεται επίσης πνευμονική φυματίωση, η δερματική δοκιμασία της φυματίωσης είναι συχνά θετική. Επιπλέον, θα παρουσιάσουν όλα τα σημεία και τα συμπτώματα της ασθένειας της φυματίωσης και θα μπορούν να περάσουν τα βακτήρια σε άλλους. Έτσι, εάν ένα άτομο με ΤΒ των πνευμόνων φτερνίζεται, βήχει, μιλάει, τραγουδά, ή κάνει οτιδήποτε αναγκάζει τα βακτήρια στον αέρα, άλλα άτομα κοντά μπορούν να αναπνέουν βακτηρίδια φυματίωσης. Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων που εκτίθενται σε πνευμονική φυματίωση μολύνονται από τα βακτήρια, αλλά μόνο ένας στους δέκα από αυτούς τους μολυσμένους ανθρώπους αναπτύσσει ενεργό νόσο της φυματίωσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από ασθένεια της φυματίωσης, τρεις στους τέσσερις έχουν ασθένεια που επηρεάζει τους πνεύμονες. Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, τα βακτηρίδια έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τους πνεύμονες και να σκοτώσουν το άτομο.

Η MDR TB είναι μια μορφή ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης στην οποία τα βακτηρίδια της φυματίωσης δεν μπορούν πλέον να θανατωθούν από τουλάχιστον τα δύο καλύτερα αντιβιοτικά, ισονιαζίδη (INH) και ριφαμπίνη (RIF), που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της φυματίωσης. Ως αποτέλεσμα, αυτή η μορφή της νόσου είναι πιο δύσκολη για θεραπεία από τη συνήθη φυματίωση και απαιτεί έως και δύο χρόνια θεραπείας πολλαπλών φαρμάκων.

Οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν MDR TB με δύο τρόπους

Η ασυνεπής χρήση αντιβιοτικών της φυματίωσης δίνει στα βακτήρια αρκετό χρόνο για να εξελίσσουν και να αποφύγουν τα φάρμακα πρώτης γραμμής κατά της φυματίωσης και η τακτική ταμπεραμέντο μπορεί να προχωρήσει στην MDR TB, η οποία είναι πιο δύσκολη για θεραπεία.

Η XDR TB είναι μια λιγότερο συνηθισμένη μορφή ανθεκτικής σε πολλαπλά φάρμακα φυματίωσης στην οποία τα βακτηρίδια της φυματίωσης έχουν αλλάξει αρκετά ώστε να παρακάμψουν τα δύο καλύτερα αντιβιοτικά, το INH και το RIF, καθώς και τα περισσότερα από τα εναλλακτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά της MDR TB. Αυτά τα φάρμακα δεύτερης γραμμής περιλαμβάνουν οποιαδήποτε φθοροκινολόνη και τουλάχιστον ένα από τα άλλα τρία ενέσιμα αντι-ΤΒ φάρμακα: αμικασίνη, καναμυκίνη ή καπρεομυκίνη. Ως αποτέλεσμα, αυτή η μορφή της νόσου χρειάζεται μέχρι δύο χρόνια εκτεταμένης θεραπείας με φάρμακα και είναι η πιο δύσκολη για θεραπεία.

Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν XDR TB με δύο τρόπους

Η ασυνεπής χρήση των αντιβιοτικών της φυματίωσης δίνει στα βακτήρια αρκετό χρόνο για να εξελιχθούν και να αποφύγουν τα περισσότερα αν όχι όλα τα φάρμακα της φυματίωσης, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη τη θεραπεία της XDR TB.

Προβολή ορισμών βασικής φυματίωσης