οδοντιατρική περίθαλψη: q & a για ηλικιωμένους ενήλικες.

Τάσεις στοματικής υγείας

Τα δόντια και τα ούλα σας δουλεύουν σκληρά για όλη σας τη ζωή. Καθώς γερνάτε, χρειάζονται λίγη επιπλέον προσοχή.

Ο John Gamba ήταν 9 ετών όταν ο οδοντίατρος απέτυχε να αναισθητοποιήσει σωστά το πίσω στρώμα και να χτυπήσει ένα νεύρο νεκρό. Το αποτέλεσμα ήταν ένας δια βίου φόβος από τους οδοντιάτρους που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στη δεκαετία του ’20, όταν σταμάτησε να πηγαίνει στον οδοντίατρο εξ ολοκλήρου. “Δεν θα μπορούσα να οδηγήσω καν από το γραφείο του οδοντιάτρου χωρίς να τονίσω”, λέει. Το Gamba ήταν 38 ετών όταν άρχισε να αποσυντίθεται ένας σπασμένος μοχλός, τελικά τον προκαλούσε συνεχή πόνο. «Ήμουν παράλυτος, δεν μπορούσα να σκεφτώ να πάω [στο γραφείο του οδοντιάτρου]» λέει …

Ακολουθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

1. Τώρα που είμαι μεγαλύτερος, δεν μπορώ να πάρω κοιλότητες. Σωστά?

Λανθασμένος. Δεν είναι μόνο για παιδιά. Στην πραγματικότητα, οι κοιλότητες συμβαίνουν συχνότερα στους ενήλικες.

Εδώ γιατί

2. Το στόμα μου είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά τα δόντια μου είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο ζεστό και το κρύο. Τι συμβαίνει?

Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο ιστός των ούλων σας τραβά πίσω από τα δόντια σας, αποκαλύπτοντας κάποια από τη ρίζα. Αυτό μπορεί να κάνει την περιοχή ευαίσθητη σε ακραίες θερμοκρασίες.

Ως γρήγορη αποκατάσταση, χρησιμοποιήστε πλύσιμο στο στόμα με φθόριο ή μεταβείτε σε μια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια. Αν το πρόβλημά σας είναι πιο σοβαρό, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σφραγίσει ή να δεσμεύσει τις ρίζες. Μπορεί να συστήσει ένα μόσχευμα μαλακών μορίων. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί υλικό, είτε από άνθρωπο είτε από άλλη περιοχή του στόματός σας, για να καλύψει τις εκτεθειμένες ρίζες.

3. Μπορώ ακόμα να πάρω τιράντες, παρόλο που είμαι μεγαλύτερος ενήλικας;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τη διόρθωση των κακοσχηματισμένων δοντιών. Αν θέλετε να βελτιώσετε την εμφάνιση ή το δάγκωμα σας, ένας οδοντίατρος ή ορθοδοντικός μπορεί να σας χωρέσει για τιράντες. Είναι πιο συνηθισμένο από ό, τι νομίζετε.

4. Τα δόντια μου μερικές φορές αισθάνονται χαλαρά. Τι μπορώ να κάνω?

Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα τσίμπημα ή σφίξιμο. Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας.

Θα βρείτε συμβουλές και κόλπα, καθώς και τα τελευταία νέα και έρευνες για την προφορική υγεία.

Είστε τώρα

Μόνο το 18,5% πολλών ανθρώπων στον κόσμο δεν πλένεται ποτέ. Λείπετε με έναν απλό τρόπο να κάνετε μεγάλη διαφορά στην υγεία του στόματος σας. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά βουρτσίζετε, η πλάκα εξακολουθεί να σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια σας και κατά μήκος των ούλων σας. Το νήμα αφαιρεί τα τρόφιμα που παγιδεύονται μεταξύ των δοντιών και αφαιρεί το φιλμ βακτηριδίων που σχηματίζεται εκεί πριν μετατραπεί σε πλάκα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα), κοιλότητες και απώλεια δοντιών. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα δόντι για να ξεκινήσετε.

Είστε ένας από το 31% των πολλών ανθρώπων στον κόσμο που δεν καθηλώνουν καθημερινά. Λείπετε με έναν απλό τρόπο να κάνετε μεγάλη διαφορά στην υγεία του στόματος σας. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά βουρτσίζετε, η πλάκα εξακολουθεί να σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια σας και κατά μήκος των ούλων σας. Οι τρίχες οδοντόβουρτσας από μόνες τους δεν μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά μεταξύ αυτών των στενών χώρων. Το νήπιο απομακρύνει έως και το 80% της μεμβράνης που σκληραίνει στην πλάκα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα), κοιλότητες και απώλεια δοντιών. Στόχος για άλλες 3 μέρες!

Το φθόριο δεν ήταν πάντα σε νερό και οδοντόκρεμα. Εάν δεν φτάσατε αρκετά όταν ήσαστε νεότερος, τα δόντια σας μπορεί να πληρώσουν το τίμημα. Τα παλιά γεμιστικά είναι πρωταρχικά σημεία για την αποσύνθεση των δοντιών. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα ούλα τους τείνουν να υποχωρούν, γεγονός που μπορεί να αφήσει τις ρίζες των δοντιών σας εκτεθειμένες. Μπορεί να έχετε ξηροστομία. Αυτό μπορεί να είναι παρενέργεια των φαρμάκων ή μιας πάθησης. Το σάλιο κάνει περισσότερο από το να κρατάει το στόμα σας βρεγμένο – προστατεύει τα δόντια από τη φθορά, βοηθά στη θεραπεία των πληγών στο στόμα σας και αποτρέπει τις λοιμώξεις.

Είστε ένας από το 31% πολλών ανθρώπων στον κόσμο που δεν καθηλώνουν καθημερινά, αλλά είστε σε καλό δρόμο για να κάνετε θετικό αντίκτυπο στα δόντια και τα ούλα σας. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά βουρτσίζετε, η πλάκα εξακολουθεί να σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια σας και κατά μήκος των ούλων σας. Οι τρίχες οδοντόβουρτσας από μόνες τους δεν μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά μεταξύ αυτών των στενών χώρων. Το νήπιο απομακρύνει έως και το 80% της μεμβράνης που σκληραίνει στην πλάκα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα), κοιλότητες και απώλεια δοντιών. Στόχος για όλες τις 7 ημέρες!

Μόνο το 50,5% των ανθρώπων του κόσμου είναι καθημερινά, και καλό για σας είναι ότι είστε ένας από αυτούς! Ανεξάρτητα από το πόσο καλά βουρτσίζετε, η πλάκα εξακολουθεί να σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια σας και κατά μήκος των ούλων σας. Οι τρίχες οδοντόβουρτσας από μόνες τους δεν μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά μεταξύ αυτών των στενών χώρων. Το νήπιο απομακρύνει έως και το 80% της μεμβράνης που σκληραίνει στην πλάκα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα), κοιλότητες και απώλεια δοντιών. Συγχαρητήρια για την καλή σας στοματική υγιεινή συνήθεια!

Θα βρείτε συμβουλές και κόλπα καθώς και τα τελευταία νέα και έρευνες για την προφορική υγεία.

ΠΗΓΕΣ

Οδοντιατρική Εταιρεία, Υγιείς Άνθρωποι 2010