πυκνά στήθη – επισκόπηση θέματος

Τάσεις Υγείας Γυναικών

Τα στήθη έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Ο ιστός στο στήθος σας μπορεί να είναι διαφορετικός τύπος επίσης. Ορισμένοι μαστικοί ιστοί είναι λιπαροί. Άλλος ιστός μαστού είναι πυκνός. “Πυκνό” σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένο από παχύ, ινώδη ιστούς και αδένες γάλακτος.

Όλοι αυτοί οι τύποι μαστού είναι φυσιολογικοί. Έχετε μόνο πυκνά στήθη εάν η αναφορά αναφέρει ότι το στήθος σας είναι επίπεδο 3 ή επίπεδο 4.

Τα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την πυκνότητα του μαστού σας περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό σας (γενετική), είστε έγκυος και χρησιμοποιείτε τη θεραπεία ορμονών οιστρογόνων. Η ηλικία σας μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Ο ιστός του μαστού στις νεότερες γυναίκες τείνει να είναι πυκνότερος από ότι σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση.

Η ύπαρξη πυκνών μαστών μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά σας για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Όσο πιο πυκνό είναι το στήθος, τόσο πιο δύσκολο είναι να δείτε τον καρκίνο σε μια εικόνα μαστογραφίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πυκνός ιστός φαίνεται λευκός στην οθόνη, όπως και ο καρκίνος.

Ο καρκίνος του μαστού τείνει να αναπτύσσεται σε πυκνό ιστό του μαστού πιο συχνά σε σχέση με τον λιπώδη ιστό του μαστού. Έτσι, έχοντας πυκνά στήθη μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Επίπεδο 1: Σχεδόν όλοι οι λιπώδεις ιστοί (1 στις 10 γυναίκες, Επίπεδο 2: Διάσπαρτες περιοχές πυκνού ιστού, αλλά κυρίως λιπώδεις ιστούς (4 στις 10 γυναίκες, Επίπεδο 3: Μικτή πυκνή και λιπώδης ιστός, επίσης αποκαλούμενη ετερογενής 10 γυναίκες Επίπεδο 4: Εξαιρετικά πυκνός ιστός (1 στις 10 γυναίκες)

Από μόνη της, η πυκνότητα του μαστού δεν αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο. Ο συνολικός κίνδυνος σας βασίζεται σε στοιχεία όπως πόσο χρονών είστε, αν έχετε πάθει ποτέ καρκίνο μαστού και αν κάποιοι από τους στενούς συγγενείς σας, όπως η μητέρα ή η αδελφή σας, είχαν καρκίνο του μαστού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο προσωπικών κινδύνων, μεταβείτε στη διεύθυνση www.cancer.gov/bcrisktool.

Δεν μπορείτε να πείτε πόσο πυκνά είναι τα στήθη σας κοιτάζοντας στον καθρέφτη ή αισθάνεστε τα. Η αναφορά μαστογραφίας που αποστέλλεται στον γιατρό σας λέει πόσο πυκνά είναι τα στήθη σας. Είναι γραμμένο από τον ακτινολόγο που διαβάζει τη μαστογραφία σας.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την πυκνότητα του μαστού σας ή άλλες ανησυχίες, πάρτε ένα αντίγραφο της αναφοράς μαστογραφίας σας. Στη συνέχεια, μιλήστε στο γιατρό σας.