depakote: χρήσεις ναρκωτικών, δόσεις & παρενέργειες

Τι είναι το Depakote;

Το Depakote χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων τύπων διαταραχών κρίσης. Μερικές φορές χρησιμοποιείται μαζί με άλλα φάρμακα κατάσχεσης.

Το Depakote χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία μανιακών επεισοδίων που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή (μανιακή κατάθλιψη) και για την πρόληψη πονοκεφάλων ημικρανίας.

Το Depakote μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς που δεν αναφέρονται στον παρόντα οδηγό φαρμάκων.

Σημαντικές πληροφορίες

Μην χρησιμοποιείτε το Depakote για την πρόληψη πονοκεφάλων ημικρανίας εάν είστε έγκυος.

Εάν πάρετε το Depakote για επιληπτικές κρίσεις ή μανιακά επεισόδια: Μην ξεκινήσετε ή σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας. Το Divalproex μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε αγέννητο μωρό, αλλά η κατάσχεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το Depakote εάν έχετε ηπατική νόσο, διαταραχή του κύκλου ουρίας ή γενετική διαταραχή όπως η νόσος Alpers ή το σύνδρομο Alpers-Huttenlocher (ειδικά σε παιδί μικρότερο των 2 ετών).

Το Depakote μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε παιδιά κάτω των 2 ετών και σε άτομα με ηπατικά προβλήματα που προκαλούνται από μια γενετική μιτοχονδριακή (MYE-toe-KON-dree-al) διαταραχή.

Πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν το άτομο που παίρνει αυτό το φάρμακο έχει πρώιμα σημάδια για προβλήματα στο ήπαρ ή στο πάγκρεας, όπως: απώλεια όρεξης, πόνο στο άνω στομάχι (που μπορεί να εξαπλωθεί στην πλάτη σας), συνεχιζόμενη ναυτία ή έμετο, σκοτεινά ούρα, το πρόσωπο ή τον ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών).

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το Depakote εάν είστε αλλεργικός στο divalproex sodium ή εάν έχετε

ηπατική νόσο

μια διαταραχή του κύκλου ουρίας. ή

μια γενετική μιτοχονδριακή (MYE-toe-KON-dree-al) διαταραχή όπως η νόσος του Alpers ή το σύνδρομο Alpers-Huttenlocher, ειδικά σε ένα παιδί ηλικίας κάτω των 2 ετών.

Το Depakote μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και σε άτομα με ηπατικά προβλήματα που προκαλούνται από γενετική μιτοχονδριακή διαταραχή.

Για να βεβαιωθείτε ότι αυτό το φάρμακο είναι ασφαλές για εσάς, ενημερώστε το γιατρό σας αν έχετε

ηπατικά προβλήματα που προκαλούνται από μια γενετική μιτοχονδριακή διαταραχή

ένα ιστορικό κατάθλιψης, ψυχικής ασθένειας ή αυτοκτονικών σκέψεων ή ενεργειών

ένα οικογενειακό ιστορικό διαταραχής του κύκλου ουρίας ή θανάτου νεογνών με άγνωστη αιτία. ή

HIV ή CMV (κυτταρομεγαλοϊό).

Μερικοί νέοι έχουν σκέψεις για αυτοκτονία όταν παίρνουν για πρώτη φορά το Depakote. Ο γιατρός σας θα χρειαστεί να ελέγξει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Η οικογένειά σας ή οι άλλοι φροντιστές σας θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί σε αλλαγές στη διάθεσή σας ή στα συμπτώματά σας.

Μην χρησιμοποιείτε το Depakote για την πρόληψη πονοκεφάλων ημικρανίας εάν είστε έγκυος.

Εάν πάρετε το Depakote για επιληπτικές κρίσεις ή μανιακά επεισόδια: Αυτό το φάρμακο μπορεί να βλάψει ένα αγέννητο μωρό ή να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική ικανότητα αργότερα στη ζωή του παιδιού (συλλογιστική, νοημοσύνη, επίλυση προβλημάτων). Ωστόσο, η κατάσχεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό. Μην ξεκινήσετε ή διακόψετε τη λήψη του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Χρησιμοποιήστε αποτελεσματικό έλεγχο των γεννήσεων κατά τη χρήση του Depakote και ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως εάν μείνετε έγκυος.

Ο έλεγχος κατάσχεσης είναι πολύ σημαντικός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το όφελος από την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων μπορεί να αντισταθμίζει τους κινδύνους που συνεπάγεται η λήψη του Depakote. Μπορεί να υπάρχουν άλλα φάρμακα κατάσχεσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με τη λήψη αυτού του φαρμάκου ενώ είστε έγκυος.

Το νατριούχο Divalproex μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψει ένα θηλάζον μωρό. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν θηλάζετε ένα μωρό.

Πάρτε Depakote ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε από το γιατρό σας. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στην ετικέτα συνταγών σας. Ο γιατρός σας μπορεί μερικές φορές να αλλάξει τη δόση σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Μην πάρετε αυτό το φάρμακο σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες ή για περισσότερο από το συνιστώμενο.

Πίνετε άφθονο νερό ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο. Η δόση σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει εάν δεν έχετε αρκετά υγρά κάθε μέρα.

Πώς πρέπει να πάρω το Depakote;

Μπορείτε να ανοίξετε την κάψουλα Depakote πασπαλίζετε και να πασπαλίζετε το φάρμακο σε μια κουταλιά της πουτίγκας ή μήλου για να καταστεί ευκολότερη η κατάποση. Πιείτε αυτό το μείγμα αμέσως.

Μην συνθλίβετε, μασάτε, σπάζετε ή ανοίγετε δισκίο ή καψάκιο καθυστερημένης απελευθέρωσης ή παρατεταμένης απελευθέρωσης. Πιάστε το ολόκληρο.

Κατά τη χρήση του Depakote, ίσως χρειαστεί συχνές εξετάσεις αίματος.

Φορέστε ιατρική ετικέτα ειδοποίησης ή φέρτε δελτίο ταυτότητας που δηλώνει ότι παίρνετε το Depakote. Οποιοσδήποτε γιατρός, οδοντίατρος ή πάροχος ιατρικής περίθαλψης έκτακτης ανάγκης που σας αντιμετωπίζει πρέπει να γνωρίζει ότι παίρνετε φάρμακο κατάσχεσης.

Μην σταματάτε να χρησιμοποιείτε Depakote ξαφνικά, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά. Η διακοπή ξαφνικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρό, απειλητικό για τη ζωή είδος κατάσχεσης. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη μείωση της δόσης σας.

Αποθηκεύστε σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και θερμότητα.

Πάρτε τη δόση που παραλείψατε μόλις το θυμηθείτε. Περάστε τη χαμένη δόση εάν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη δόση. Μην πάρετε επιπλέον φάρμακο για να καλύψετε τη χαμένη δόση.

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει ορισμένες παρενέργειες του Depakote.

Το Depakote μπορεί να βλάψει τη σκέψη ή τις αντιδράσεις σας. Προσέξτε εάν οδηγείτε ή κάνετε οτιδήποτε απαιτεί να είσαστε σε επαγρύπνηση.

Αποφύγετε την έκθεση σε ηλιακό φως ή κρεβάτια μαυρίσματος. Το Divalproex sodium μπορεί να σας κάνει πιο εύκολη την κάψιμο από τον ήλιο. Να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό (SPF 30 ή μεγαλύτερο) όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.

Λάβετε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης εάν έχετε κάποια από αυτές τις ενδείξεις αλλεργικής αντίδρασης: να Depakote κνίδωση. πυρετός, πρησμένοι αδένες, πληγές στο στόμα, δυσκολία στην αναπνοή. πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού.

Τι συμβαίνει εάν χάσω μια δόση;

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν το άτομο που παίρνει αυτό το φάρμακο έχει πρώιμα σημάδια για προβλήματα στο ήπαρ ή στο πάγκρεας, όπως: απώλεια όρεξης, πόνο στο άνω στομάχι (που μπορεί να εξαπλωθεί στην πλάτη σας), συνεχιζόμενη ναυτία ή έμετο, σκοτεινά ούρα, το πρόσωπο ή τον ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών).

Τι συμβαίνει σε περίπτωση υπερδοσολογίας;

Αναφέρετε τυχόν νέα ή επιδεινωμένα συμπτώματα στον γιατρό σας, όπως: αλλαγές στη διάθεση ή συμπεριφορά, κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού, προβλήματα στον ύπνο ή αν αισθάνεστε παρορμητικές, ευερεθιστικές, αναστατωμένες, εχθρικές, επιθετικές, ανήσυρες, υπερκινητικές (διανοητικά ή σωματικά) , ή να έχετε σκέψεις για αυτοκτονία ή για να βλάψετε τον εαυτό σας.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε κάποια από αυτές τις άλλες παρενέργειες

Τι πρέπει να αποφύγω;

σύγχυση, κούραση, κρύο αίσθημα, έμετος, αλλαγή στην ψυχική σας κατάσταση

εύκολο μώλωπες, ασυνήθιστη αιμορραγία (μύτη, στόμα ή ούλα), πορφυρές ή κόκκινες κηλίδες κάτω από το δέρμα σας

σοβαρή υπνηλία

Απορρίψτε τις παρενέργειες

επιδείνωση των επιληπτικών κρίσεων

σημάδια φλεγμονής στο σώμα σας – πρησμένοι αδένες, συμπτώματα γρίπης, σοβαρός μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία, θωρακικός πόνος, νέος ή επιδεινούμενος βήχας με πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή. ή

σοβαρή δερματική αντίδραση – πυρετός, πονόλαιμος, πρήξιμο στο πρόσωπο ή τη γλώσσα, κάψιμο στα μάτια σας, πόνος στο δέρμα, ακολουθούμενο από ένα κόκκινο ή μωβ δερματικό εξάνθημα που εξαπλώνεται (ειδικά στο πρόσωπο ή το άνω μέρος του σώματος) και προκαλεί φουσκάλες και ξεφλούδισμα.

Οι συχνές παρενέργειες από το Depakote μπορεί να περιλαμβάνουν

ήπια ναυτία ή έμετο, ήπιο στομαχικό άλγος, διάρροια

κεφαλαλγία, ήπια ζάλη, αδυναμία, τρόμο

προβλήματα με την ισορροπία ή το περπάτημα

θολή όραση, διπλή όραση. ή

αλλαγές στην όρεξη, αύξηση βάρους.

Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα ανεπιθύμητων ενεργειών και μπορεί να συμβούν και άλλες. Καλέστε το γιατρό σας για ιατρική συμβουλή σχετικά με τις παρενέργειες. Μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες στην κυβέρνηση στο 1088.

Άλλα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το Depakote, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, βιταμινών και φυτικών προϊόντων. Ενημερώστε σε όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε τώρα και για οποιοδήποτε φάρμακο αρχίζετε ή σταματάτε να το χρησιμοποιείτε.

11.02.2015-03-03, 8:35:27 πμ.

Κατηγορία εγκυμοσύνης Ο πολλαπλός κίνδυνος εξαρτάται από τη χρήση

Σχέδιο CSA N Δεν είναι ελεγχόμενο φάρμακο

Ιστορικό έγκρισης Ημερολόγιο φαρμάκων στην κυβέρνηση

Διπολική διαταραχή Seroquel, λίθιο, κλοναζεπάμη, Klonopin, Abilify, Lamictal

Μανία λιθίου, ρισπεριδόνη, Risperdal, νιπαλπροεξάτριο, αλοπεριδόλη, Haldol

Πρόληψη της ημικρανίας ατενολόλη, προπρανολόλη, τοπομάξ, νιφεδιπίνη, βεραπαμίλη, τοπιραμάτη

Επιληψία γαβαπεντίνη, Lyrica, Neurontin, Lamictal, Keppra, λαμοτριγίνη

Ποια άλλα φάρμακα θα επηρεάσουν το Depakote;

Depakote (divalproex sodium)