αποτρωματοαμφεταμίνης και αμφεταμίνης (από του στόματος οδού)

Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός σας να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις για να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο λειτουργεί σωστά και να ελέγξετε για τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Μην πάρετε συνδυασμό αμφεταμίνης και δεξτροαμφεταμίνης με αναστολέα μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ) (π.χ. ισοκαρβοξαζίδιο [Marplan®], φαινελζίνη [Nardil®], σελεγιλίνη [Eldepryl®], τρανυλοκυπρομίνη [Parnate®]). Μην αρχίζετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο κατά τη διάρκεια των 2 εβδομάδων μετά τη διακοπή ενός αναστολέα ΜΑΟ. Εάν τα παίρνετε μαζί ή δεν περιμένετε 2 εβδομάδες, μπορεί να εμφανιστεί σύγχυση, διέγερση, πονοκέφαλος, ανησυχία, στομάχι ή εντερικά συμπτώματα, ξαφνική υψηλή θερμοκρασία σώματος, εξαιρετικά υψηλή αρτηριακή πίεση ή σοβαροί σπασμοί.

Μην πάρετε άλλα φάρμακα εκτός εάν έχουν συζητηθεί με το γιατρό σας. Αυτά περιλαμβάνουν τα φάρμακα με συνταγή ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και ειδικά αυτά για τον έλεγχο της όρεξης, το άσθμα, τα κρυολογήματα, τον βήχα, τον αλλεργικό καρκίνο, τις αλλεργίες ή τα προβλήματα των κόλπων.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καρδιάς ή αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου. Ελέγξτε αμέσως με το γιατρό σας αν έχετε πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή λιποθυμία κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου.

Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως εάν εσείς ή η οικογένειά σας παρατηρήσετε τυχόν ασυνήθιστες αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως αύξηση της επιθετικότητας, εχθρότητα, ανησυχία ή ευερεθιστότητα. Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε παραισθήσεις ή ασυνήθιστες σκέψεις, ειδικά εάν είναι καινούριες ή χειροτερεύουν γρήγορα.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να αναγκάσει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται μια ψευδή αίσθηση ευεξίας ή να γίνονται ζαλάδες, ζάρι ή λιγότερο επιφυλακτικοί από ότι είναι κανονικά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει θολή όραση ή άλλα προβλήματα όρασης. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς αντιδράτε σε αυτό το φάρμακο πριν οδηγήσετε, χρησιμοποιήσετε μηχανές ή κάνετε οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει αυτό το φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα και νομίζετε ότι μπορεί να έχετε γίνει διανοητικά ή σωματικά εξαρτώμενο από αυτό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ορισμένα σημάδια εξάρτησης μπορεί να είναι

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αργή ανάπτυξη. Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί αυτό το φάρμακο, ο γιατρός θα πρέπει να παρακολουθεί το ύψος και το βάρος του παιδιού σας.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει φαινόμενο Raynaud, το οποίο είναι ένα πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος στα δάκτυλα ή τα δάκτυλα των ποδιών. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε μυρμήγκιασμα ή πόνο, κρύο αίσθημα, ωχρότητα ή αλλαγή χρώματος δέρματος στα δάχτυλα ή τα δάχτυλα των ποδιών, ειδικά όταν εκτίθεται στο κρύο. Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε ανεξήγητα πληγές ή έλκη στα δάκτυλα ή τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Πριν από οποιαδήποτε ιατρική εξέταση, ενημερώστε τον υπεύθυνο γιατρούς ότι παίρνετε αυτό το φάρμακο. Τα αποτελέσματα ορισμένων εξετάσεων ενδέχεται να επηρεαστούν από αυτό το φάρμακο.