δίλημμα πανών: ύφασμα, αναλώσιμα, χημικά, εξανθήματα και πολλά άλλα

Τι άλλο εκτός από την έλλειψη ύπνου και τη σίτιση μετά τη σίτιση που ένας γονέας πρέπει να προσβλέπει στο πρώτο έτος του μωρού;

Ορισμένες μητέρες και μπαμπάδες γνωρίζουν από το get-go ότι θα λατρέψουν την άνεση των πάνες μίας χρήσης. Και κάποιοι ξέρουν ότι υπάρχει κάτι ακριβώς για την χνουδωτή αίσθηση των βαμβακερών πανών κατά του δέρματος του νεογέννητου.

Αλλά και άλλοι γονείς βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι πάνες υφασμάτων είναι πιο οικολογικές; Υπάρχουν ανησυχητικές χημικές ουσίες σε πάνες μίας χρήσης; Ποιες πάνες θα κρατήσουν το Junior κατώτερο και επομένως, λιγότερο επιρρεπείς στο εξάνθημα της πάνας;

 ζήτησαν από εμπειρογνώμονες να ζυγίσουν στο δίλημμα της πάνας.

Οι περισσότερες οικογένειες των ΗΠΑ – με κάποιες εκτιμήσεις, μέχρι 95% – χρησιμοποιούν πάνες μιας χρήσης. Αλλά υπάρχουν μερικοί γονείς που είναι πεπεισμένοι ότι οι πάνες υφασμάτων είναι πιο φιλικές προς τη Γη. Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τόσο οι πάνες μίας χρήσης όσο και οι πάνες υφασμάτων επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον – με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, οι πάνες μιας χρήσης απαιτούν περισσότερες πρώτες ύλες για την κατασκευή. Και παράγουν περισσότερα στερεά απόβλητα τα οποία μπορούν να πάρουν πολύ χρόνο για να υποβαθμιστούν. Αλλά οι πάνες υφασμάτων καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για πλύσιμο και ξήρανση. Επιπλέον, τα εμπορικά φορτηγά που πωλούν παλέτες καταναλώνουν καύσιμα και δημιουργούν ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η παιδίατρος Nebraska Laura A. Jana, MD, FAAP, συμφωνεί ότι δεν υπάρχει σαφής νικητής στη συζήτηση για την πάνα. Διερεύνησε τη διαμάχη κατά τη συν-συγγραφή του βιβλίου της Ακαδημίας Παιδιατρικής, Κεφάλαιο Home με το νεογέννητο: Από τη γέννηση στην πραγματικότητα. «Όταν γράψαμε το βιβλίο, προσπαθήσαμε να φτάσουμε στο βάθος της συζήτησης και με ένα είδος λογοπαίγνιας που ξεκίνησε ένα είδος πλύσης» λέει η Jana. “Περισσότερη δύναμη στους γονείς που προσπαθούν να κάνουν το σωστό”, προσθέτει. “Αλλά δεν είμαι πεπεισμένος από περιβαλλοντική άποψη ότι υπάρχει ένα τεράστιο όφελος για πάνες υφασμάτων.

Τελικά, οι γονείς αφέθηκαν να κάνουν τη δική τους προσωπική επιλογή. Η Ακαδημία Παιδιατρικής δεν παίρνει θέση στο πανί ενάντια στις πάνες μιας χρήσης.

Ούτε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Ενώ οι υποστηρικτές των πάνες υφασμάτων ανησυχούν ότι τα μικρόβια σε πάνες μιας χρήσης ενδέχεται να διέλθουν από χώρους υγειονομικής ταφής για να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, ένας εκπρόσωπος της EPA δήλωσε σε ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ότι ο οργανισμός δεν τους θεωρεί κίνδυνο: «Οι πάνες μιας χρήσεως εμπίπτουν στην κατηγορία των αστικών στερεών αποβλήτων, πράγμα που σημαίνει ότι το υλικό είναι ασφαλές να απορριφθεί σε ένα ΧΥΤΑ δημοτικών αποβλήτων των ΗΠΑ.Στην Αμερική, οι σύγχρονοι χώροι υγειονομικής ταφής είναι καλά κατασκευασμένες εγκαταστάσεις που βρίσκονται, σχεδιάζονται, λειτουργούν και παρακολουθούνται ώστε να εξασφαλίζεται συμμόρφωση με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς που αποσκοπούν στην προστασία περιβάλλον από μολυσματικές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν στο ρεύμα στερεών αποβλήτων. “