τη διατροφή του διαβήτη: συμπεριλαμβανομένων των γλυκών στο σχέδιο γεύματός σας

Η διατροφή του διαβήτη επικεντρώνεται σε υγιεινά τρόφιμα. Αλλά μπορείτε να φάτε τα γλυκά μια φορά χωρίς να αισθάνεστε ένοχοι ή να παρεμβαίνετε σημαντικά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Το κλειδί στη διατροφή του διαβήτη είναι η μετριοπάθεια.

Για χρόνια, τα άτομα με διαβήτη προειδοποιήθηκαν για να αποφύγουν τα γλυκά. Αλλά αυτό που κατανοούν οι ερευνητές για τη διατροφή του διαβήτη έχει αλλάξει.

Τα γλυκά μετράνε ως υδατάνθρακες στο σχέδιο γεύματός σας. Το τέχνασμα αντικαθιστά μικρά μερίδια γλυκών για άλλους υδατάνθρακες – όπως ψωμί, τορτίγια, ρύζι, κροτίδες, δημητριακά, φρούτα, χυμό, γάλα, γιαούρτι ή πατάτες – στα γεύματά σας. Για να αφήσετε χώρο για γλυκά ως μέρος ενός γεύματος, έχετε δύο επιλογές

Ας πούμε ότι το τυπικό δείπνο σας είναι ένα στήθος κοτόπουλου στη σχάρα, μια μεσαία πατάτα, μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, μια σαλάτα λαχανικών και φρέσκα φρούτα. Εάν θέλετε ένα μικρό παγωμένο cupcake μετά το γεύμα σας, αναζητήστε τρόπους για να διατηρήσετε το συνολικό ποσοστό υδατανθράκων στο γεύμα το ίδιο. Μπορείτε να ανταλλάξετε τη φέτα ψωμιού και τα φρέσκα φρούτα για το cupcake. Ή αντικαταστήστε την πατάτα με ένα λαχανικό χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως το μπρόκολο. Η προσθήκη του cupcake μετά από αυτό το γεύμα διατηρεί το συνολικό ποσοστό υδατανθράκων το ίδιο. Απλά θυμηθείτε, τα μεγέθη που εξυπηρετούν επιδόρπια μπορούν να διαφέρουν σημαντικά, οπότε προσπαθήστε να υπολογίσετε τον αριθμό των υδατανθράκων σας όσο το δυνατόν ακριβέστερα.

Για να σιγουρευτείτε ότι κάνετε ακόμη και συναλλαγές, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και φροντίστε να ρωτήσετε τον διαιτολόγο σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις. Αναζητήστε το συνολικό υδατάνθρακα σε κάθε φαγητό, το οποίο σας λέει πόσο υδατάνθρακες είναι σε μια μερίδα του φαγητού.

Ως μέρος της διατροφής του διαβήτη, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να προσφέρουν τη γλυκύτητα της ζάχαρης χωρίς τις θερμίδες. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις θερμίδες και να επιμείνετε σε ένα υγιεινό σχέδιο γεύματος – ειδικά όταν χρησιμοποιείται αντί για ζάχαρη σε καφέ και τσάι, σε δημητριακά ή σε ψητά προϊόντα. Στην πραγματικότητα, τα τεχνητά γλυκαντικά θεωρούνται δωρεάν τρόφιμα επειδή περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες και δεν υπολογίζονται ως υδατάνθρακες, λίπος ή άλλα τρόφιμα στο σχέδιο γεύματος σας.

Παραδείγματα τεχνητών γλυκαντικών περιλαμβάνουν

Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν προσφέρουν απαραιτήτως ένα δωρεάν δελτίο για τα γλυκά.

Δύο φυσικά παραγόμενα γλυκαντικά, stevia (Truvia, Pure Via) και νέκταρ αγαύης, προσφέρουν μια άλλη επιλογή όταν πρόκειται για την γλύκανση του φαγητού σας. Λάβετε υπόψη ότι ο λόγος ζάχαρης προς γλυκαντικό είναι διαφορετικός για κάθε προϊόν, επομένως ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε τη γεύση που σας αρέσει. Επίσης, το νέκταρ αγαύης δεν είναι θερμιδικό ή χωρίς υδατάνθρακες, οπότε δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για απώλεια βάρους, αλλά έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ό, τι η ζάχαρη, επομένως δεν θα επηρεάσει το επίπεδο γλυκόζης σας.

Η διατροφή του διαβήτη δεν σημαίνει τίποτα για γλυκά. Αν τους λαχταράτε, ζητήστε από έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο να σας βοηθήσει να συμπεριλάβετε τις αγαπημένες σας απολαύσεις στο σχέδιο γεύματος σας. Ένας διαιτολόγος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης και λίπους στις αγαπημένες σας συνταγές. Και μην εκπλαγείτε εάν τα γούστα σας αλλάξουν καθώς υιοθετείτε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Τα τρόφιμα που αγαπάτε κάποτε μπορεί να φαίνονται πολύ γλυκά – και υγιή υποκατάστατα μπορεί να γίνει η νέα σας ιδέα για νόστιμα.

επισκεφθείτε το γιατρό σας

Ο συνολικός υδατάνθρακας είναι αυτό που μετράει. Κάποτε υποτίθεται ότι το μέλι, τα καραμέλα και άλλα γλυκά θα αυξήσουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας γρηγορότερα και υψηλότερα από ό, τι τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα “αμυλώδη” τρόφιμα, όπως οι πατάτες, τα ζυμαρικά ή το ψωμί ολικής αλέσεως. Αλλά αυτό δεν ισχύει, εφ ‘όσον τα γλυκά τρώγονται με γεύμα και ισορροπούν με άλλα τρόφιμα στο σχέδιο γεύματός σας. Αν και διαφορετικοί τύποι υδατανθράκων μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας, είναι η συνολική ποσότητα υδατανθράκων που έχει σημασία. Αλλά μην υπερβείτε τις κενές θερμίδες. Φυσικά, είναι ακόμα καλύτερο να θεωρήσετε τα γλυκά ως μικρό μόνο μέρος του συνολικού σας σχεδίου για τη διατροφή του διαβήτη. Τα καραμέλα, τα μπισκότα και άλλα γλυκά έχουν λίγες βιταμίνες και μέταλλα και συχνά έχουν υψηλά λιπαρά και θερμίδες. Θα πάρετε περισσότερες κενές θερμίδες – θερμίδες χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα πιο υγιεινά τρόφιμα – όταν τρώτε γλυκά.

Αντικαταστήστε μερικά από τα υδατάνθρακες στο γεύμα σας με ένα γλυκό · Αντικαταστήστε ένα φαγητό που περιέχει υψηλά υδατάνθρακες στο φαγητό σας για κάτι με λιγότερους υδατάνθρακες και τρώτε τους υπόλοιπους υδατάνθρακες στο σχέδιο γεύματος σας σαν γλυκό.

Ακετοσουλφάμη (Sunett, Sweet One), ασπαρτάμη (Equal, NutraSweet), σακχαρίνη (SugarTwin, Sweet’N Low), σουκραλόζη (Splenda)

Παρακολουθήστε τις θερμίδες και τους υδατάνθρακες. Πολλά προϊόντα που παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά, όπως ψημένα προϊόντα και τεχνητά γλυκαμένα γιαούρτια ή πουτίγκα, περιέχουν ακόμα θερμίδες και υδατάνθρακες που μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα · οι αλκοόλες ζάχαρης δεν είναι θερμίδες. Οι αλκοόλες ζάχαρης, ένας άλλος τύπος γλυκαντικών μειωμένων θερμίδων, χρησιμοποιούνται συχνά σε καραμέλες χωρίς ζάχαρη, τσίχλες και επιδόρπια. Ελέγξτε τις ετικέτες προϊόντων για λέξεις όπως “isomalt”, “maltitol”, “μαννιτόλη”, “σορβιτόλη” και “ξυλιτόλη”. Τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη που περιέχουν αλκοόλες σακχάρων έχουν ακόμα θερμίδες. Και σε μερικούς ανθρώπους, αλκοόλες σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.