κατάθλιψη στις γυναίκες: κατανόηση του χάσματος μεταξύ των φύλων

Περιμεμειοπάθεια και εμμηνόπαυση

Ο κίνδυνος κατάθλιψης μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση, ένα στάδιο που ονομάζεται περιμενώπαυση, όταν τα επίπεδα ορμονών μπορεί να κυμαίνονται ασταθώς. Ο κίνδυνος κατάθλιψης μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά την πρώιμη εμμηνόπαυση ή μετά την εμμηνόπαυση – και οι δύο φορές όταν μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Περιπτώσεις ζωής και πολιτισμός

Οι περισσότερες γυναίκες που παρουσιάζουν ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν αναπτύσσουν κατάθλιψη. Αλλά αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο

Άλλες καταστάσεις που συμβαίνουν με την κατάθλιψη

Το υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης στις γυναίκες δεν οφείλεται μόνο στη βιολογία. Οι συνθήκες ζωής και οι πολιτιστικοί άγχοι μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Αν και αυτοί οι παράγοντες άγχους εμφανίζονται και στους άνδρες, είναι συνήθως με χαμηλότερο ρυθμό. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες περιλαμβάνουν

Αναγνωρίζοντας την κατάθλιψη και αναζητώντας θεραπεία

Οι γυναίκες με κατάθλιψη έχουν συχνά και άλλες συνθήκες ψυχικής υγείας που χρειάζονται θεραπεία, όπως π.χ.

Αν και η κατάθλιψη μπορεί να φαίνεται συντριπτική, υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Ακόμα και σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Ζητήστε βοήθεια εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία και συμπτώματα κατάθλιψης, όπως π.χ.

Δεν είστε σίγουροι πώς να πάρετε τη θεραπεία; Σκεφτείτε πρώτα να απευθυνθείτε στον προμηθευτή πρωτοβάθμιας περίθαλψης – για παράδειγμα, ο οικογενειακός σας γιατρός, ο παθολόγος, ο νοσηλευτής, ο μαιευτήρας ή ο γυναικολόγος. Εάν χρειαστεί, ο πάροχος πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Θυμηθείτε, η κατάθλιψη είναι κοινή και θεραπευτική. Αν νομίζετε ότι είστε κατάθλιψη, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.