denosumab για οστεοπόρωση

Το denosumab εγχέεται κάτω από το δέρμα, συνήθως κάθε 6 μήνες.

Το denosumab επιβραδύνει τον σχηματισμό και τη δράση των κυττάρων που ονομάζονται οστεοκλάστες. Αυτά είναι τα κύτταρα που φυσιολογικά διασπούν τα οστά. Με την επιβράδυνση των οστεοκλαστών, το denosumab επιτρέπει στο οστό να γίνει πιο πυκνό (παχύτερο).

Το denosumab χρησιμοποιείται σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για κατάγματα που σχετίζονται με μειωμένη οστική πυκνότητα.

Σε μία μεγάλη μελέτη, το denosumab χορηγήθηκε στις γυναίκες κάθε 6 μήνες για 3 χρόνια. Αυτές οι γυναίκες συγκρίθηκαν με γυναίκες που έλαβαν ένεση υγρού που δεν περιείχε το φάρμακο (εικονικό φάρμακο). Οι γυναίκες που έλαβαν denosumab είχαν πολύ μικρότερο κίνδυνο να σπάσουν ένα οστό, όπως η σπονδυλική στήλη ή ο ιστός, από τις γυναίκες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. 1

Η θεραπεία απομάκρυνσης από το ανδρογόνο είναι γνωστό ότι μειώνει την πυκνότητα των οστών. Μια μελέτη για τους άνδρες που έκαναν θεραπεία με στέρηση ανδρογόνων για τον καρκίνο του προστάτη συνέκρινε μια ομάδα ανθρώπων που έλαβαν επίσης denosumab σε μια ομάδα που δεν το έκανε. Οι άνδρες που έλαβαν denosumab είχαν αυξημένη οστική πυκνότητα και λιγότερα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης. 2

Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται τις παρενέργειες, ή είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τις παρενέργειες κάθε φαρμάκου που παίρνετε. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται επίσης στις πληροφορίες που συνοδεύουν το φάρμακό σας.

Εδώ είναι μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αν έχετε

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε

Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες αυτού του φαρμάκου περιλαμβάνουν

Ανατρέξτε στην Αναφορά φαρμάκων για πλήρη λίστα των ανεπιθύμητων ενεργειών. (Η αναφορά φαρμάκων δεν είναι διαθέσιμη σε όλα τα συστήματα.)

Προβλήματα με την επούλωση των οστών, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση οδοντιατρικής, έχουν βρεθεί σε μερικούς ανθρώπους που λαμβάνουν denosumab. Εάν λαμβάνετε denosumab και χρειάζεστε οδοντιατρική επέμβαση, μιλήστε με το γιατρό σας.

Εάν παίρνετε το denosumab, θα πρέπει επίσης να πάρετε συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Οι άνθρωποι που έχουν πολύ χαμηλό ασβέστιο (υπασβεστιαιμία) δεν πρέπει να παίρνουν το denosumab.

Η ιατρική είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει ο γιατρός σας για να θεραπεύσει ένα πρόβλημα υγείας. Η λήψη φαρμάκων, όπως προτείνει ο γιατρός σας, θα βελτιώσει την υγεία σας και μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα. Εάν δεν παίρνετε τα φάρμακά σας σωστά, ενδέχεται να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας (και ίσως τη ζωή σας).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν το φάρμακό τους. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε. Για προτάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων, Λαμβάνοντας τα φάρμακα σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, μην χρησιμοποιείτε φάρμακα εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας. Μερικά φάρμακα μπορεί να βλάψουν το μωρό σας. Αυτό περιλαμβάνει συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, βιταμίνες, βότανα και συμπληρώματα. Και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι γιατροί σας γνωρίζουν ότι είστε έγκυος, θηλάζετε ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

Η παρακολούθηση της φροντίδας αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας και της ασφάλειάς σας. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε και πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού και καλέστε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να γνωρίζετε τα αποτελέσματα των δοκιμών σας και να διατηρείτε μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε.

Συνήθως τα οφέλη του φαρμάκου είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε δευτερεύουσες παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εξαφανιστούν αφού πάρετε το φάρμακο για λίγο. Εάν οι παρενέργειες εξακολουθούν να σας ενοχλούν και αναρωτιέστε αν πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακο, καλέστε το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τη δόση σας ή να αλλάξει το φάρμακο. Μην σταματήσετε ξαφνικά τη λήψη του φαρμάκου σας, εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Αναπνευστική δυσλειτουργία. Πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού.

Συμπληρώστε τη νέα φόρμα πληροφοριών φαρμάκων (PDF) (Τι είναι ένα έγγραφο PDF;) για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε αυτό το φάρμακο.

Οι Cummings SR, et αϊ. (2010). Denosumab για την πρόληψη καταγμάτων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση. New England Journal of Medicine, 361 (8): 756-765.

Smith MR, et αϊ. (2009). Το denosumab στους άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία ανδρογονικής στέρησης για καρκίνο του προστάτη. New England Journal of Medicine, 361 (8): 745-755.

Kathleen Romito, MD – Οικογενειακή Ιατρική; Carla J. Herman, MD, MPH – Γηριατρική Ιατρική

14 Νοεμβρίου 2014

Κνίδωση; Τα σημάδια της λοίμωξης είναι τέτοια. Αυξημένος πόνος, οίδημα, ζεστασιά ή ερυθρότητα κοντά στο σημείο της ένεσης. Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα. Πυρετός.

Εξάνθημα; Πόνος στην πλάτη; Άλλοι πόνοι των οστών, των αρθρώσεων ή των μυών.