οδοντοστοιχίες: είδη (μερική και πλήρης), κόστος, καθαρισμός και πολλά άλλα

Τάσεις στοματικής υγείας

Μια οδοντοστοιχία είναι μια αφαιρούμενη αντικατάσταση για τα λείπει δόντια και τους περιβάλλοντες ιστούς. Υπάρχουν δύο είδη οδοντοστοιχιών – πλήρεις και μερικές οδοντοστοιχίες. Ολόκληρες οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται όταν όλα τα δόντια λείπουν, ενώ μερικές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται όταν κάποια φυσικά δόντια παραμένουν.

Βλ. Πριν και Μετά Εικόνες της Καλλυντικής Οδοντιατρικής

Ολόκληρες οδοντοστοιχίες μπορεί να είναι είτε “συμβατικές” είτε “άμεσες”. Κατασκευασμένο μετά την απομάκρυνση των δοντιών και την έναρξη της θεραπείας του ιστού των ούλων, μια συμβατική οδοντοστοιχία είναι έτοιμη για τοποθέτηση στο στόμα περίπου οκτώ έως 12 εβδομάδες μετά την αφαίρεση των δοντιών.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές οδοντοστοιχίες, γίνονται προκαταρκτικές οδοντοστοιχίες εκ των προτέρων και μπορούν να τοποθετηθούν μόλις αφαιρεθούν τα δόντια. Ως αποτέλεσμα, ο φορέας δεν χρειάζεται να είναι χωρίς δόντια κατά τη διάρκεια της περιόδου επούλωσης. Ωστόσο, τα κόκαλα και τα ούλα συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου επούλωσης μετά την αφαίρεση των δοντιών. Επομένως, ένα μειονέκτημα των άμεσων οδοντοστοιχιών σε σύγκριση με τις συμβατικές οδοντοστοιχίες είναι ότι απαιτούν περισσότερες προσαρμογές για να ταιριάζουν σωστά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης και γενικά θα πρέπει να θεωρούνται μόνο μια προσωρινή λύση μέχρι να γίνουν συμβατικές οδοντοστοιχίες.

Μια αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία ή γέφυρα συνήθως αποτελείται από δόντια αντικατάστασης προσαρτημένα σε μια ροζ ή πλαστικής βάσης ελαστικού χρώματος, η οποία συνδέεται μερικές φορές με μεταλλικό σκελετό που κρατά την οδοντοστοιχία στη θέση της στο στόμα. Μερικές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται όταν ένα ή περισσότερα φυσικά δόντια παραμένουν στην άνω ή κάτω γνάθο. Μια σταθερή γέφυρα αντικαθιστά ένα ή περισσότερα δόντια τοποθετώντας στέμματα στα δόντια εκατέρωθεν του χώρου και τοποθετώντας τεχνητά δόντια σε αυτά. Αυτή η “γέφυρα” στη συνέχεια τσιμεντάρεται στη θέση της. Όχι μόνο μια μερική οδοντοστοιχία συμπληρώνει τους χώρους που δημιουργούνται από τα δόντια που λείπουν, εμποδίζει άλλα δόντια να αλλάξουν θέση. Μια μερική οδοντοστοιχία ακριβείας είναι αφαιρούμενη και έχει εσωτερικά εξαρτήματα αντί για συνδετήρες που προσκολλώνται στις γειτονικές κορώνες. Πρόκειται για μια πιο φυσική συσκευή.

Ναι, τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη γεφυρωμένων γεφυρών, εξαλείφοντας την ανάγκη για οδοντοστοιχία. Το κόστος είναι συνήθως μεγαλύτερο, αλλά τα εμφυτεύματα και οι γέφυρες μοιάζουν περισσότερο με την αίσθηση πραγματικών δοντιών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα γίνονται η εναλλακτική λύση για τις οδοντοστοιχίες, αλλά δεν είναι όλοι υποψήφιοι για εμφυτεύματα. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για συμβουλές.

Θα βρείτε συμβουλές και κόλπα, καθώς και τα τελευταία νέα και έρευνες για την προφορική υγεία.

Είστε τώρα

Μόνο το 18,5% πολλών ανθρώπων στον κόσμο δεν πλένεται ποτέ. Λείπετε με έναν απλό τρόπο να κάνετε μεγάλη διαφορά στην υγεία του στόματος σας. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά βουρτσίζετε, η πλάκα εξακολουθεί να σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια σας και κατά μήκος των ούλων σας. Το νήμα αφαιρεί τα τρόφιμα που παγιδεύονται μεταξύ των δοντιών και αφαιρεί το φιλμ βακτηριδίων που σχηματίζεται εκεί πριν μετατραπεί σε πλάκα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα), κοιλότητες και απώλεια δοντιών. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα δόντι για να ξεκινήσετε.

Είστε ένας από το 31% των πολλών ανθρώπων στον κόσμο που δεν καθηλώνουν καθημερινά. Λείπετε με έναν απλό τρόπο να κάνετε μεγάλη διαφορά στην υγεία του στόματος σας. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά βουρτσίζετε, η πλάκα εξακολουθεί να σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια σας και κατά μήκος των ούλων σας. Οι τρίχες οδοντόβουρτσας από μόνες τους δεν μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά μεταξύ αυτών των στενών χώρων. Το νήπιο απομακρύνει έως και το 80% της μεμβράνης που σκληραίνει στην πλάκα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα), κοιλότητες και απώλεια δοντιών. Στόχος για άλλες 3 μέρες!

Είστε ένας από το 31% πολλών ανθρώπων στον κόσμο που δεν καθηλώνουν καθημερινά, αλλά είστε σε καλό δρόμο για να κάνετε θετικό αντίκτυπο στα δόντια και τα ούλα σας. Ανεξάρτητα από το πόσο καλά βουρτσίζετε, η πλάκα εξακολουθεί να σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια σας και κατά μήκος των ούλων σας. Οι τρίχες οδοντόβουρτσας από μόνες τους δεν μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά μεταξύ αυτών των στενών χώρων. Το νήπιο απομακρύνει έως και το 80% της μεμβράνης που σκληραίνει στην πλάκα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα), κοιλότητες και απώλεια δοντιών. Στόχος για όλες τις 7 ημέρες!

Μόνο το 50,5% των ανθρώπων του κόσμου είναι καθημερινά, και καλό για σας είναι ότι είστε ένας από αυτούς! Ανεξάρτητα από το πόσο καλά βουρτσίζετε, η πλάκα εξακολουθεί να σχηματίζεται ανάμεσα στα δόντια σας και κατά μήκος των ούλων σας. Οι τρίχες οδοντόβουρτσας από μόνες τους δεν μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά μεταξύ αυτών των στενών χώρων. Το νήπιο απομακρύνει έως και το 80% της μεμβράνης που σκληραίνει στην πλάκα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα), κοιλότητες και απώλεια δοντιών. Συγχαρητήρια για την καλή σας στοματική υγιεινή συνήθεια!

Θα βρείτε συμβουλές και κόλπα καθώς και τα τελευταία νέα και έρευνες για την προφορική υγεία.

ΠΗΓΕΣ

Οδοντιατρική Εταιρεία, Υγιείς Άνθρωποι 2010